Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny möjlighet för unga

Kvalitén i högskolan måste bli bättre. Samma gäller för yrkesutbildning, yrkeshögskola, fortsatt utbyggnad av yrkesvux och kvalificerad yrkesutbildning. Det har visat sig leda till arbete.

Annons

Sverige har i dag en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Samtidigt ökar klyftan mellan generationerna, unga halkar efter. Trots det finns det nu färre utbildningsplatser än vid regeringsskiftet. Regeringens jobb- och utvecklingsgaranti garanterar bara passivitet. Detta är skadligt för Sveriges ekonomi. Men måste det vara så? Tider av arbetslöshet kan användas till att lära nytt och ta ett språng när det vänder. Alla unga som vill eller bedöms behöva det ska få utbildning, praktik, lärlingsplats eller subventionerad anställning från första dagen – en jobbstart.

Det behövs även en utbildningsstart. Den som varit arbetslös i ett år har rättighet och skyldighet att bilda sig för att hitta jobb. Vi rödgröna vill göra en särskild insats för långtidsarbetslösa ungdomar genom förstajobbetavdrag där arbetsgivaren får sänkt skatt med två tredjedelar av lönekostnaden. Vi vill även avskaffa arbetsgivaravgiften när företag anställer en arbetslös ungdom. Kvalitén i högskolan måste bli bättre. Samma gäller för yrkesutbildning, yrkeshögskola, fortsatt utbyggnad av yrkesvux och kvalificerad yrkesutbildning. Det har visat sig leda till arbete.

Sedan behövs det även fler komvuxplatser för den som vill ha en ny möjlighet att utveckla sin talang. I dag ökar klyftorna vilket till stor del beror på regeringens politik. Jag tror att Sveriges problem löses tillsammans. Det är väl bättre än att ställa äldre mot yngre och sänka ungas löner? Valet är ditt.

Roland Bäckman (S)

riksdagsledamot

Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons