Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny färdriktning för Sverige

Det behövs ny politik för Sverige. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tillsammans presenterat förslag till hur vi vill bekämpa arbetslösheten. Genom att investera i utbildning, infrastruktur, bostäder, grön omställning och i välfärden skapas fler jobb och stärkt välfärd. Vi finansierar våra förslag med bland annat höjda skatter för landets rikaste, höjda miljöskatter och besparingar i regeringskansliet.

Annons

För att få resurser till miljöarbetet föreslår vi höjd bensinskatt. För en normalbilist innebär det en ökad kostnad med knappt 30 kronor i månaden. De som är beroende av bilen för arbetspendling kompenseras med höjt reseavdrag. Vi inför också ett stöd till den som vill konvertera sin bensinbil till ett bättre bränsle. Busstrafiken får sänkt fordonsskatt som kompensation för höjningen.

Vi vill införa en kilometerskatt för den tunga lastbilstrafiken. Rätt utformad ökar den effektiviteten, minskar slitage, buller och utsläpp. Framför allt skapar det lika förutsättningar mellan svenska och utländska åkare, något som branschen själv har efterlyst. Skogsindustrin, som saknar alternativ till vägtransporter, kommer att undantas från skatten.

Ett säkert sätt att skapa jobb är att bygga bostäder. Och de behövs, då det råder bostadsbrist i landet. Vi vill också använda rotavdrag för upprustning av slitna bostadsområden och skolor. Det kommer att ge tusentals jobb årligen samtidigt som energieffektivisering är bra för vår miljö.

Vi föreslår omfattande investeringar i vår infrastruktur, inte minst i järnvägar. Vi vill bland annat bygga dubbelspåret mellan Gävle och Sundsvall för snabbare persontransporter och bättre godstransporter. Vi vill satsa 50 miljoner till fortsatt utbyggnad av bredband så att invånarna i hela landet får tillgång till bredband med hög kapacitet.

Genom höjda statsbidrag till kommuner och landsting blir det fler händer i vården och omsorgen och fler utbildade lärare i skolan. Vi vill göra det lättare för kommunerna att planera långsiktigt genom att värdesäkra statsbidragen under den kommande mandatperioden.

Vi rödgröna har en politik för fler och växande företag. Vi underlättar för att starta företag och få tag i kapital, att anställa och expandera och nå ut på exportmarknaderna. Vi skapar också bättre villkor för småföretag, inte minst genom sänkta arbetsgivaravgifter, vilket minskar kostnaderna att anställa personal.

De rödgröna partierna visar en ny färdriktning för Sverige. Vårt budskap är tydligt; full sysselsättning och god välfärd går före stora skattesänkningar. I september är det du som avgör vilken väg Sverige ska in i framtiden – jobb och rättvisa eller ännu djupare klyftor.

Raimo Pärssinen (S)

Ulla Andersson (V)

Bodil Ceballos (MP)

rödgröna riksdagsledamöter från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons