Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar daglönarsamhället

M, KD, FP och C vill skapa en arbetsmarknad där trygghet och saklig grund för uppsägning vid arbetsbrist helt försvinner. Med den synen får Sverige ett daglönarsamhälle där människor får stå i kö och vänta på arbete.

Annons

Svar till Joel Skoglund (16/12).

Det har varit flera utspel från den borgerliga regeringens partier, framför allt om Lagen om anställningsskydd, lad, och ingångslöner. Både M, KD, FP och C behöver läsa på om vad las säger om övertalighet och behov av kompetens och skicklighet.

Joel Skoglunds påstående att unga och invandrare diskrimineras när § 22 i las tillämpas. Tänk om unga Muf:ar läste på om hur las hanteras av de lokala parterna när arbetsbrist uppstår i ett företag. Att unga eller invandrare skulle diskrimineras utifrån deras ålder eller härkomst kan svaras med följande; så är det inte, enligt SEB:s senaste Företagarpanel där knappt 1 400 företagare svarat på frågor. Den stora majoriteten av företagen upplever att arbetsmarknaden fungerar som den ska, säger SEB:s företagarekonom Ingela Hemming. Undersökningen, som SvD Näringsliv tagit del av, visar att ju mindre företagen är desto färre är det som ser problem med turordningen.

Om företaget behöver behålla kompetens som endast få anställda har och att de har kort anställningstid kan parterna lokalt komma överens om annan turordning än "först-in-sist-ut".

Utgångspunkten för parterna är vilken kompetens som behövs för att företaget ska leva vidare. Ingen facklig organisation medverkar till att döda ett företag, det visar alla de förhandlingar om turordningslistor som genomförts.

Joel Skoglund skriver att ”undantag från las kan bli väldigt kostsamt”. Frågan är vad han har för stöd för den tesen?

Att förhandla om en turordningslista kostar inte många kronor. Men det kan ge en bra genomlysning vilka kompetenser företaget behöver för att fungera vidare och inte godtycke får avgöra vem som ska gå och vem som ska stanna. Vad M, FP, KD och C vill är att skapa ett arbetsliv där vi åter får pigor och drängar. Där arbetsgivaren får välja fritt vem som ska få arbeta kvar och vem som ska kastas ut.

M, KD, FP och C vill skapa en arbetsmarknad där trygghet och saklig grund för uppsägning vid arbetsbrist helt försvinner. Med den synen får Sverige ett daglönarsamhälle där människor får stå i kö och vänta på arbete precis som på 20- och 30-talet.

Kurt Söderberg

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons