Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu pratas det om friskola för Nordanstigselever

Diskussionen om var Nordanstigs 7–9-skola ska ligga gör mig förbryllad. På vad baserar politikerna sina beslut? Om man nu har bestämt sig för att välja en av dessa skolor, varför vill politikerna att den skola som har störst renoveringsbehov ska finnas kvar?

Annons

Faktum är att Backens skola har två nyrenoverade NO-salar, nyrenoverad hemkunskapssal, flera klassrum är helrenoverade, personalrum och expedition gjordes om inför detta läsår. Vi har också, vågar jag nog påstå, kommunens absolut fräschaste kommunbibliotek i själva skolbyggnaden. Matsalen sanerades och helrenoverades också för några år sedan efter en incident med en frys. Ska Nordanstigs skattebetalare glömma att dessa pengar är investerade och bara snällt låtsas som att dessa pengar aldrig spenderats?

För att inte tala om fördelen med två idrottssalar, varav den ena har en hyfsat ny matta. Jag ser det som ett stort problem att Bergsjö endast har en idrottssal och två små omklädningsrum. Om (minst) två klasser alltid ska ha idrott samtidigt, en ute och en inne året runt (vilket krävs för att få veckans timmar att räcka till för alla klasser som ska ha 100 minuter vardera varje vecka) och vi tänker oss att klasserna består av 30 elever så får vi följande scenario: Medan 60 elever byter om inför sin idrott ska också 60 elever duscha och klä sig igen vilket gör att 120 elever ska dela på dessa små omklädningsrum. Många är också yngre barn som går i år 1–6. En för många elever som av den anledningen kommer att sluta delta i idrotten.

Självfallet kan vi på Backen (och säkert också i Bergsjö) ta emot betydligt fler elever än i dag. Hur politikerna än bestämmer sig så finns säkert utrymmet om vi räknar i kvadratmeter.

Snacket bland både föräldrar och personal går just nu i riktningen åt att Glada Hudik-skolan med all säkerhet kommer att starta 7–9-skola. När man bor i Harmånger, Strömsbruk eller Stocka ter sig detta som ett mycket lockande alternativ, både som elev och lärare. Jag tar mig till Hudiksvalls norra infart på cirka 15 minuter, till Bergsjö därifrån jag bor tar det vintertid betydligt längre tid, efter mycket sämre vintervägar.

Om politikerna inte har kurage nog att ta bort någon av de mycket små skolor som finns i vår kommun av rädsla för att stöta sig med bybefolkningen så tycker jag att de i alla fall ska ha kurage nog att lyssna på oss som jobbar i professionen och har insikt om den ena, eller båda 7–9-skolorna.

Nej visst ja, det är ju vi som ska slita häcken av oss det att politikerna tagit sina underligt baserade beslut! Då är vi helt plötsligt proffs på det vi gör! Vad hände med det utmärkta uttrycket ? Låt både Bergsjö centralskola och Backens skola leva vidare! Gör dem permanent till 6–9-skolor eller till och med 5–9-skolor. På så vis har alla en rättvis resväg och kommunen slipper betala skolpeng till Hudiksvall! Välj med barnens bästa i tanken, inte minnena av er egen skolgång – det har runnit mycket vatten under broarna sedan många av er gick ur skolan!

4-9-lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons