Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu nalkas den mörka helgen

I vårt traditionella julfirande har naturen haft en central plats genom generationer.

Annons

Julgranen har i flera århundraden varit mittpunkt för själva firandets ritual med julklapparna under och dansen runt. I varje hem och hus står juldekorationerna med mossor och kottar, julnissar och julbockar. Naturen har varit en självklar del av julen.

Sedan 1950-talet har vi flyttat firandets fokus från den enkla hemstickade, hemsnickrade julen till ett överdådigt köpefirande. Lagom till den första snöstormen har vi översköljts av reklam och extraerbjudanden av färdigpaketerade, glansiga presenter, ja, till och med tomten ser numera ut som Coca-Colareklam.

Den 22 december, årets mörkaste dygn, omkransas av slit- och slängsamhällets mörkaste dagar då vi spenderar mest under året, då vi tar hem mest prylar i våra plastkassar och ännu en gång förespås julhandeln slå alla tidigare rekord! En omvänd jantelag råder, förväntningarna skruvas upp, prylpaketen dränker granen för att ingen ska få färre eller sämre julklappar än någon annan. Vi verkar helt ha glömt att varenda pryl vi köper är framställd av jordens sinande råvaror.

Så jag önskar alla en jordiskt god, fridfull jul och en vilja att välja grönt.

Lone Klitten, gruppledare för MP i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons