Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste vi stoppa dödsolyckorna

Femton personer dog i trafiken i Gävleborgs län förra året. Det är alldeles för många - nu måste vi hjälpas åt för att göra trafiken säkrare.

Annons

Femton personer dog i trafiken i Gävleborgs län förra året. Det är alldeles för många - nu måste vi hjälpas åt för att göra trafiken säkrare.

Just nu är det högtryck i semestertrafiken och många är ute och kör långa sträckor på väg till och från sina resmål. Det är viktigt att ta paus ofta under långresorna. Uppåt var tredje olycka beror sannolikt på trötta förare.

397 personer dog och 3657 skadades svårt i Sverigetrafiken under 2008. MHF är fast beslutna om att dessa siffror måste ner. Därför finns MHF (= Motorförarnas HelnykterhetsFörbund) under juli månad på 70 rastplatser över hela landet - från Smygehamn i söder till Keräsjoki i norr - och informerar om trafiksäkerhet. Cirka 550 MHF:are ställer upp gratis i kampanjen "Ta Paus". Man hoppas möta många semestertrafikanter och få bjuda på fika medan man pratar trafiksäkerhet.

Vi vill få bilisterna att tänka till och påminna dem om hur viktigt det är att vara en vaken, nykter förare som följer trafikreglerna.

Sedan förra året har nya hastighetsgränser börjat införas i landet. De nya hastighetsgränserna är direkt anpassade till vägens säkerhet. Om alla trafikanter respekterar hastighetsgränserna kan nära 150 liv räddas varje år. Samtidigt gör man en insats för miljön.

I en undersökning gjord av försäkringsbolaget If uppger 40 procent av bilförarna i Gävleborgs län att de kör för fort minst hälften av gångerna bakom ratten.

Du kanske inte tror att det spelar så stor roll om du ligger något över hastighetsgränsen, men din hastighet bidrar till att öka det allmänna trafiktempot, miljön påverkas och risken för olyckor ökar. Så ge ditt bidrag till en säkrare trafik genom att hålla hastigheten.

Kjell Hamrén

MHF Bollnäs-Voxnadalen

Jan-Erik Lärka

MHF Nordanstig

Åke Wahlström

MHF Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons