Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste Söderhamn satsa mer på avgasfritt

Juni-juli besökte Elbilsrekordet Söderhamn och över 40 kommuner därtill, och granskade ytterligare drygt 100 kommuner. När vi skulle utse fem finalister till Elbilsbästa kommun fanns Söderhamn inte med.

Annons

Ska det bli ändring till 2012 är det bråttom att agera mer systematiskt för avgasfri bilism.

Det är dags för Söderhamn kommun att skaffa elbilar. Då får man igång marknaden lokalt, elbilar syns i stadsmiljön och om tre, fyra år finns det bra begagnade elbilar på marknaden. Här har Söderhamn mycket att lära av till exempel Helsingborg, som verkligen banat väg för elbilarna lokalt.

Allt fler kommuner hyr ut sina bilar kvällar och helger, för att få en liten intäkt när bilarna annars skulle ha stått still, och samtidigt minska det totala bilbehovet eftersom många behöver bil just kvällar och helger. Söderhamn kan bli först att på detta sätt ge allmänheten möjlighet att testköra elbil.

Vindkraften byggs ut snabbt i trakterna kring Söderhamn, med goda förutsättningar att driva elbilarna. Ett enda varv med verkets blad ger en mil i en elbil! Trots att en elbil inte har något avgasrör har den utsläpp, vars omfattning beror på hur elen produceras. Söderhamn bör se till att all el i uttagen är 100 procent förnybar och lokalt producerad.

En elbils räckvidd begränsas framför allt av laddtiden – kan man ladda den nästan lika snabbt som en fossilbil kan tankas, är räckvidden också jämförbar. Därför är det mycket ledsamt att det i nuläget bara finns två snabbladdningsstationer för elbilar i hela Sverige, i Östersund och på Arlanda. Söderhamns strategiska placering gör att man skyndsamt bör få till ett snabbladdningsställe, helst redan i höst eller våren 2012.

Regeringens supermiljöbilspremie införs först 2012 och gäller bara privatpersoner, trots att den tidiga marknaden för elbilar finns hos kommuner, miljöengagerade företag och energibolag. Därför vore det mycket intressant om Söderhamn kunde följa Östersunds exempel och införa en egen elbilspremie, för alla. På samma sätt bör Söderhamn och dess samarbetskommuner ge förhöjd ersättning till taxibolag som kör med elfordon – vilket man redan gör för biogasen.

I debatten ställs ibland eldrift mot andra förnybara drivmedel, som etanol och biogas. Det är viktigt att istället se dem som kompletterande. Alla vettiga förnybara drivmedel är nödvändiga delar i att ersätta de fossila drivmedlen.

I år var Söderhamn inte finalist i Elbilsbästa kommun. Med det engagemang från kommunledningen som vi bevittnade och de goda lokala förutsättningarna finns det goda möjligheter att nå längre än så nästa år – och därmed bidra till en bättre miljö både lokalt och globalt. Elbilen finns här och nu; visst vill Söderhamn vara med oss i första ledet att påskynda omställningen till avgasfri bilism?

Mattias Goldmann

Gröna Bilister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons