Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu gick luften ur mig"

/
  • Varför är det bara på Tryggebo det ska sparas? undrar Rose-Marie Amcoff.

Jag tror inte att det finns något servicehus i Hudiksvalls kommun som så många gånger fått ändra på sina avdelningar som Tryggebo i Iggesund, skriver Rose-Marie Amcoff.

Annons

För några år sedan stängdes avdelning 2 och lades i malpåse. Sedan blev det dagboende för att återigen öppnas och bli korttidsboende. Sedan fick vi flytta till plan 4 till lägenheter som var 2:or. De byggdes om till enkelrum och blev korttidsboende. Vi gjorde i ordning ett korttidsboende som hade fått mycket bra omdöme av boende och anhöriga, men nu ska det bort. Lägenheterna ska bli kontor. Kommunen ska spara. Behövs så många kontor eller kan ni kanske spara där?

Det stängs två avdelningar på medicinavdelningen på Hudiksvalls sjukhus vilket gör att de som anses färdigbehandlade nog inte är så pigga. På ett korttidsboende får de trygghet och i lugn och ro lära sig gå, klä sig, äta själv. Allt detta kan vara svårt i hemmen. Det skulle bli en rehabgrupp, vilka ska jobba där? Och hur har ni tänkt med hjälpmedel? De som inte kan gå själva, vart gör ni av dem? Hemma är det trösklar, trånga badrum, trångt över allt, och man får inte plats med lyftar och andra förflyttningsredskap. Och hur länge orkar rehabgruppen att jobba vid låga sängar? Jag tror inte ni joggar upp och ned med höj- och sänkbara sängar.

Så vitt jag vet finns en arbetsskyddslag. Det blir något för facket att bita i och om det blir flera kvar på sjukhuset blir det inte bra där, varken för ung eller gammal. Sedan är många gamla rädda och oroliga för att komma hem. Många är ensamma, det blir många timmar som de får vara själva, hemtjänsten hinner inte alla gånger. Det blir en tung börda för anhöriga som kommer att få ställa upp mer. All erfarenhet vi har byggt upp under alla år går till spillo. Är inget av det vi har bidragit med och lärt oss värt något?

Det känns konstigt och vilka får gå från sina jobb för att bereda plats till 4:ans personal? Och varför hyrs inte 2:orna ut som 75 plus-boenden? Det finns hissar, det är nära till apotek, affärer, ja, allt. Vi har tyckt att vi har haft en bra arbetsplats och att det varit roligt att jobba. Jag jobbar än som timvikarie fast jag är pensionär. Men nu gick luften ur. Hoppas att ni tänker om. Och varför är det alltid bara på Tryggebo det ska sparas? Vi har bra ledning och vi hjälps åt, vi diskuterar och brukar lösa det mesta men nu vet jag inte.

Rose-Marie Amcoff 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons