Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det öst och väst

Generaler ska inte förklara krig. Detta är ett talesätt som väl alla känner till. I Nordanstigs kommun har man låtit utbildningsnämnden på synnerligen dubiösa grunder föreslå nedläggning av Backens högstadieskola.

Annons

Skälet till det är att nämnden fann detta ekonomiskt lönsamt, vilket verkligen återstår att se. Utbildningsnämnden har att ansvara för utbildningens kvalitet i skolan – inte skolans betydelse för bygdens utveckling och dess dragningskraft för att stimulera till inflyttning, boende, arbete och företagsamhet.

Enligt vår mening är detta beslut, som nu tagits av ett splittrat fullmäktige, fullständigt förödande för bygdens utveckling – i synnerhet den del av kommunen som man så livligt framhåller för inflyttning med havsnära boende, närhet till Ostkustbana, E 4 och bästa förbindelserna med Sundsvall och Hudiksvall. Den ena handen vet uppenbarligen inte vad den andra gör.

Vi i Folkpartiet/Liberalerna hävdade i vår skolplan daterad 2007 att kommunen absolut behöver två högstadieskolor. Denna åsikt har vi inte haft anledning att rucka på. Tvärtom, det som nu har hänt kommer att leda till att risk finns att Nordanstig faller sönder i en östra och en västra del. Många kommer att sätta sina barn i Hudiksvalls skolor, och när man tröttnat på pendlandet flyttar man dit med hela familjen. Är det verkligen den utvecklingen som S, V, MP och för den delen M strävar efter? C verkar ha varit splittrad i frågan, men hjälpte till att torpedera framtidsutsikterna för Backens skola.

Folkpartiet kommer inte att stillatigande se hur man med berått mod slår undan benen på halva kommunen. Vi kommer att fortsätta kampen för att Backens skola ska finnas kvar – vilken nu den organisatoriska formen än blir. Får vi mandat kommer vi att verka för att Nordanstig får behålla sina två högstadieskolor – var så säker!

Stefan Haglund

Ove Wallberg

Folkpartiet/Liberalerna i Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons