Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu behövs förståelse från högsta instans

I dessa examenstider har regiondirektör Svante Lönnbark kungjort, att han tänker dra sig tillbaka från chefsposten men finnas kvar i organisationen.

Annons

Ordet "äntligen" har skymtats i kommentarer, men det finns en fallgrop inbyggd i den uppkomna situationen eftersom det också berättats att det mödosamma arbetet med att finna en efterträdare har startats.

När man som lekman följt regionstyrets verksamhet så förstår man att det mödosamma består i att finna en likasinnad styresman eller kvinna, som kan fortsätta att lägga all vikt vid att låta skattemedlen gynna den stora chefsstaben och maktpolitikerna medan sjukvårdsverksamheten utarmas. Här vidtar det stora examensprovet.

Politikerna är valda för att föra folkets talan, men har låtit sig förföras av direktören och fungerat som hans lakejer. Detta har skapat ett kompakt missnöje hos alla sjukvårdsanställda och hos hela länsbefolkningen, som kräver en total omstrukturering av regionstyret.

Den helt dominerande uppgiften är att sköta sjukvården. För det krävs genuin sjukvårdsförståelse från högsta instans och genom hela ledarskapsgruppen, vilket hos nuvarande funktionärer totalt saknas. Förtroendet för maktpolitikerna har helt försvunnit.

Det stora examensprovet för förtroendet inför länets medborgare är att se till att det inte bara rekryteras en högsta chef med rätt kompetens, utan att det sker en renovering av hela mellanchefsorganisationen så att det skapas en kunskapsbaserad positiv och produktiv och glädje- och trivselomhuldad arbetsmiljö med öppna och inspirerande kanaler genom en stor samverkande sjukvårdsfamilj. Detta är ett absolut krav för att vända den undergångsstämning, som blottläggs mer och mer av sjukvårdspersonal som tröttnat, tappat lusten och inte orkar längre.

Det är en tragisk och ödesmättad situation, som sjukvården hamnat i. Politikerna bär ansvaret. Det tråkiga är att de i sin självgodhet inte verkar förstå det. Nu står de inför stora provet.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons