Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrland – en bra bit av Sverige

För Norrlandsförbundet är det angeläget att människor och verksamheter ges förutsättningar att leva och verka i norra Sverige, och möjligheter att rekrytera ny kompetens finns, skriver artikelförfattarna.

Annons

Lokala lärcentra är ett framgångskoncept för bygder där avstånden upplevs långa. Distansoberoende utbildning är en viktig Norrlands- och landsbygdsfråga.

Norrland behöver resurser till vuxenutbildning, yrkeshögskoleutbildning, folkhögskolor och arbetsmarknadsutbildning. Vi vill att den kompetens som redan finns hos de som bor och verkar i Norrland ytterligare utvecklas, och att människor får upptäcka, också på detta område, att man kan flytta hit, utbilda sig, utveckla sig och försörja sig.

I de statliga verk och myndigheter som flyttat verksamhet ut i landet vittnar man om att kompetens går att hitta. Det finns många vinster att göra genom att omlokalisera verksamhet. Norrlandsförbundet vill se statlig verksamhet, som ska ge service till människor och verksamhet i hela landet, i större utsträckning lokaliserad till områden med landsbygd, småorter och mindre städer.

Vi ser i dag hur mindre kommuner på ett bra sätt tar emot flyktingar och migranter som kommer till vårt land. En bättre statlig stimulans och effektivare åtgärder skulle ge många lokalsamhällen än bättre förutsättningar att integrera våra nyanlända. Vi får dem att välja Norrland och börja bygga sina nya liv här.

För landsbygdens utveckling och för vår del Norrlands utveckling är det viktigt med tillgång till effektiv kapitalförsörjning till idéutveckling och företagsutveckling. För alla innovatörer som bär på och utvecklar nya produkter och tjänster som ger framtidens jobb och försörjning är tillgång till kapital alltför ofta hindrande. Nya finansieringsmodeller måste utvecklas.

Norrlandsförbundet efterlyser en landsbygdspolitik som hänger ihop, som är förutsägbar och långsiktig. Där stuprören blir till hängränna.

Norrlandsförbundets styrelse:

Kenneth Nilshem

vice ordförande

Anita Gustavsson och Anders Öberg

Norrbotten

Main Ackermann och Lars Westerlund

Västerbotten

Pelle Tjärnlund och Susanne Wallner

Jämtland

Agnetha Alenius Madsen och Hans-Erik Näslund

Västernorrland

Gunnar Olsson och Jenny Breslin

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons