Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordea Hudiksvall – moderna tider?

Nordea, är banken som ägs av oss skattebetalare och som bland annat med våra skattemedel räddades undan konkurs slutet av 1980- och början 90-talet.

Annons

Efter att ha nyttjat mitt Visa-kort och för att inte överskrida kontot och få betalningsanmärkningar med mera, beslöt jag att med kontanta medel fylla på berört konto.

Ansvarig privatmarknadschef informerade att detta inte går och frågar något insinuant varifrån jag fått kontanterna.

Jo, förresten tillade hon. Du kan göra en insättning om du först går till någon spelbutik och köper en insättningspåse? Då får du förmånen att på ditt eget konto i Nordea sätta in totalt 10 000 kronor under en sjudagarsperiod. Observera att varje insättning – oavsett beloppet – kostar dig 35 kronor per gång

Du kan även sätta in kontanter via en insättningspåse från Nordea som kostar 100 kronor per gång. Dock max 8 000 kronor under en sjudagarsdagars period. (Exempelvis: du vill sätta in 500 kronor. Du går in på banken – när den är öppen – och köper dig en påse för 100 kronor. Du lägger pengarna i påsen och går ut genom dörren. 15 meter till vänster – i kontakt med banklokalen, lägger du in pengarna/påsen i bankens fack.) Verkligen modern kundanpassning!?

Då man kontaktar Nordeas huvudkontor i Stockholm, rekommenderar de att man åker bil/buss/tåg till Söderhamn, Ljusdal eller Bollnäs och gör sin insättning där. Dock meddelar Nordea nu, att man även avstängs från denna möjlighet från 1 november i år!

Om man försiktigt påtalar krångligheten/kostnaden i det hela, fick man till svar att bankens kunder måste hänga med och anpassa sig till kontorets moderna utveckling och inte tvärtom!

Innan du hinner/orkar med att anpassa dig till Nordeas ”moderna utveckling”, kanske du hinner stoppa till exempel en betalningsanmärkning. Uppenbarligen är de inspirerade av Chaplins film Moderna tider.

Kundernas krav/önskemål är inte primärt för banken. Den lönsamhet som ”vår egen bank skapar” får vi ju inte heller ta del av. Vart är vi/de på väg? Nedläggning i Hudiksvall borde ej vara så långt borta.

Arne Jansson

Nordea svarar: Nordea, tillsammans med övriga aktörer i samhället, anpassar sig till den minskade efterfrågan på kontanter. Alltfler kunder föredrar alternativ som är säkrare, enklare och billigare. Men vi är naturligtvis medvetna om att många kunder inte känner sig bekväma med den här förändringen. Vi visar gärna dig som kund hur du kan klara dina bankaffärer med olika alternativa lösningar. Kontanthanteringen kostar hela samhället många miljarder kronor per år, därav bankernas och andra aktörers avgifter för att sätta in kontanter. Vi vill också understryka att vi enligt lagen om penningtvätt måste ställa frågor om var kontanter kommer ifrån, men beklagar att du uppfattade vår fråga som insinuant.

Kristina Ericson

kontorschef

PS. Nordea ägs i dag till 13,5 procent av svenska staten. Det stämmer att dåvarande Nordbanken räddades av staten i förra bankkrisen, en räddningsinsats som betalades tillbaka under 90-talet och därutöver har intäkter från Nordea gett mer än 60 miljarder kronor i inkomster till statskassan. Så någon kvarvarande skuld finns med andra ord inte.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons