Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig har unik möjlighet i fisket

Mina ekonomikunskaper ifrågasätts av Företagare i turistbranschen (HT 17/6) efter HT:s referat från kommunfullmäktige samma vecka.

Annons

Kritiken ska förstås på så sätt att de 50 miljoner kronor jag nämnt som potentiella turisminkomster från fritidsfisket, är orimliga från lilla Gnarpsån.

Den som tog del av diskussionen vet att jag talade om den samlade potentialen i kommunens fiskevatten och främst Harmångersån. Gnarpsån och Edsmyrån är viktiga, där den förra bedöms kunna bidra med fem-sex miljoner kronor årligen i intäkter. De riktigt stora möjligheterna finns i Harmångersåns 42 mil långa vattensystem.

Hur har vi då kommit fram till 50 miljoner?

Bedömningen har gjorts av bland andra föreningen Älvräddarna, som är de i Sverige som bäst kan frågan. Och även om det är viktigt att man betalar för sitt fiskekort, kommer de stora intäkterna från restaurang och logi, inköp av tjänster och varor. Det ger arbetstillfällen som i sin tur ger skatteintäkter.

Det är riktigt att det i vår kommun i dag inte finns den kapacitet som kommer att krävas från hotell- och restaurangnäringarna. Men det är heller inte vår sak som politiker att ordna. Vår uppgift är att ge näringsidkare de förutsättningar som krävs för att etablera sig i vår kommun, eller att befintliga ska våga satsa.

Med Sveriges kanske bästa och mest robusta fiskevårdsplan, och en unik möjlighet att bli landets första helt hindersfria kustkommun, har vi ett stort försprång i konkurrensen om de viktiga fisketuristerna.

Håkan Larsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons