Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor

Sofia Wennberg, ordförande Kvinnojouren VIljan, skriver på FN:s dag mot våld mot kvinnor att man vill ha nolltolerans.

Annons

I dag är det den 25 november, FN:s Internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Dagen instiftades av FN 1999 och uppmärksammas världen över. Våld mot kvinnor är ett globalt problem och klassas av WHO som ett av världens största hälsohot mot kvinnor. Man beräknar att minst en av tre kvinnor har blivit eller kommer att bli utsatt för fysiskt, sexuellt eller andra former av våld under sin livstid.

Läs även: Därför begår män våldshandlingar mot kvinnor

I ett av världens mest jämställda länder, Sverige, är siffrorna också mörka. Enligt beräkningar från Socialstyrelsen vet vi att ca 75 000 kvinnor varje år utsätts för våld i en nära relation. Enligt brottsstatistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker det minst 36 000 våldtäkter varje år, det vill säga 100 våldtäkter varje dag. Brå:s statistiker säger dessutom att siffrorna är i underkant, då dessa brott ofta sker i hemmet av en närstående person och att dessa brott sällan anmäls.

Detta har vi på kvinno/tjejjouren Viljan/Styrkan i Ljusdal stor erfarenhet av då många av våra hjälpsökande kvinnor och tjejer kommer med liknande upplevelser och gemensam nämnare är våld utförd av någon närstående, en person som varit deras trygghet, en person de litat på, en person som de inte allt för sällan har älskat eller till och med älskar.

Läs även: Kraftig ökning av anmälda våldtäkter i Söderhamn och Hudiksvall

Enligt Brå dödas ungefär 17 kvinnor varje år av en man som de har eller har haft en nära relation till och det dödliga våldet är ofta kulmen på en lång period av våld och hot riktade mot kvinnan. Nära hälften av brotten har föregåtts av polisanmälningar om hot och våld.

Kvinno/tjejjouren i Ljusdal kräver nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor. Och med denna skrivelse hoppas nå ut till så många som möjligt i vår kamp att uppnå detta mål.

Läs även: Marie: Jag blev överfallen och våldtagen men vågade inte polisanmäla

Sofia Wennberg

ordförande Kvinnojouren VIljan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons