Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolltolerans för våld mot kvinnor

En kvinna som blir slagen varje lördagskväll har något avgörande att berätta. Inte bara om en enskild mans försök att kontrollera henne genom sitt våld utan om samhället vi alla lever i, skriver tre vänsterpartister med anledning av Internationella kvinnodagen.

Annons

Utan att för en sekund ursäkta det våld som just han utövar mot just henne har mäns våld mot kvinnor sin förklaring i den maktobalans som finns mellan könen i samhället.

Dagligen misshandlas kvinnor fysiskt, psykiskt och sexuellt. I genomsnitt dödas 13 kvinnor varje år av en nuvarande eller tidigare partner. Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Var femte kvinna i Sverige har någon gång i sitt liv utsatts för sexuellt våld. Vart tionde barn tvingas uppleva pappas våld mot mamma. 2014 anmäldes 20 300 sexualbrott. 98 procent av dem som misstänks för sexualbrott är män och killar och det är framför allt kvinnor och barn som utsätts för dessa brott.

För att stärka det förebyggande arbetet och det psykosociala stödet för dem som blivit utsatta för sexuellt våld kräver Vänsterpartiet att regeringen tar initiativ till att skapa handlingsplaner mot våldtäkt och sexuellt våld med kartläggning av vilka områden som behöver förbättras och förslag på konkreta åtgärder.

Här är ytterligare några av de åtgärder som är nödvändiga att genomföra för att uppnå nolltolerans för våld mot kvinnor:

* Tillsätt en haverikommission som ska se över varje fall där en kvinna mördats eller misshandlats till döds av en närstående man. Syftet ska vara att ge underlag för förslag till åtgärder som förebygger våld eller andra övergrepp av närstående personer. Alla fall av dödligt våld ska omfattas, oavsett kön på offer eller förövare.

* Kvinnojourerna behöver kontinuerlig finansiering för att kunna bedriva ett fungerande arbete på lång sikt. Som ett resultat av Vänsterpartiets förhandlingar finns i årets statsbudget pengar avsatta för att kunna ge kvinnojourerna stabilare och mer långsiktig finansiering.

* Inför en särskild nätombudsman (NätO) för att motverka det utbredda hotet och hat mot kvinnor på nätet.

Vi måste på allvar utmana maskulinitetsnormerna, alltså de bilder av hårda, våldsamma män som vi ständigt matas med, och hur de påverkar mäns beteenden och syn på framförallt kvinnor och hbtq-personer som svagare, bristfälliga och möjliga att ge sig på med våld. Det är dags att göra upp med de bilderna som förminskar både män och kvinnor och som skapar en grogrund för våldet.

Mäns våld mot kvinnor är inte biologiskt eller ärftligt. Våldet är socialt skapat av oss människor och därför går det också att förändra.

Xamuel Gonzalez

ordförande Vänsterpartiet Gävleborg

Fredrik Goude

ordförande Vänsterpartiet Hudiksvall

Ulrika Jonsäll

ordförande, Vänsterpartiet Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons