Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nog med förenklingar och sanningar om ensamkommande barn

Om det svenska systemet och ensamkommande barn:

Annons

* Sverige värnar barn och de har större chans än vuxna att få hit sin familj. Det leder till att en del ensamkommande ljuger om sin ålder. Varför har det blivit en så stor fråga? Är det självklart att en 16-åring ska ha större chans än en 20-åring att få skydd från krig och död?

* Sverige värnar barn och de har större chans än vuxna att få hit sin familj. Det leder till att barn åker barn i stället för vuxna vilket naturligtvis hade varit bättre och tryggare. En del barn kan ha blivit lovade t ex en smartphone eller en dator av flyktingssmugglare för att orka med att den fortsätta resan till Sverige, en resa de inte ville ge sig ut på och som ofta gett dem men för livet.

* Alla får idag vänta i åratal på asylutredning och beslut. Det leder till ökad stress och psykisk ohälsa för det barn vars ansvar det är att rädda sin utsatta familj från helvetet. Familjen undrar och väntar mer och mer desperat och barnet har inga svar att ge dem.

* Sverige är i internationell jämförelse ett mycket jämställt land vilket jag är oändligt tacksam för. Det innebär att vi måste prata med barn om jämställdhet, och då inte minst de barn som har vuxit upp med en annan syn på jämställdhet och kanske till och med i en vardag där flickor och pojkar och kvinnor och män varit åtskiljda och där de därmed inte fått träna på samspelet.

Om ensamkommande och krig

* Krig drabbar alla. Det leder till att även rika flyr från krig och död, skulle de ha sämre skäl än fattiga?

* En del barn kommer från länder där det inte är krig. Det innebär inte att det är lätt att avgöra att de inte har skäl att fly. Diskriminering, droghandel, trafficking och prostitution är väl också goda skäl? Varför ser vi det inte som driftigt att de försöker skapa sig ett bättre liv?

Om ensamkommande och dig:

Vad blir din slutsats? Min är att vi har ett system där desperata familjer och tonåringar agerar helt rationellt. De är här nu och det är bara är att hugga i, jag valde att bli god man för att förhoppningsvis kunna vara ett stöd och en förebild för ett barn som saknar det och som ska bli vuxen i en okänd värld. Utmaningen är enorm. Vill du inte ställa upp rent praktiskt så fundera i alla fall några varv innan du uttrycker åsikter och sanningar om en grupp vilsna tonåringar. Forskning visar att om vi har höga förväntningar på barn har de större chans att uppfylla dem, låga förväntningar eller t o m en negativ inställning ger motsatt resultat. Och sist men inte minst - hur skulle du vilja att din egen tonåring blev mottagen om du tvingades skicka iväg honom eller henne?

God man åt ensamkommande

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons