Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Netanyahu bygger vidare

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu har givit klartecken för byggande av ytterligare 300 illegala judiska bosättningar på den ockuperade Västbanken, skriver insändaren.

Annons

Samtidigt planeras ytterligare 500 bosättningar i det likaledes ockuperade östra Jerusalem. Israels regering bygger vidare på sitt förtryck av palestinierna – och på sikt kanske sin egen undergång.

Enligt den Statistiska Centralbyrån i Israel fanns 2013 drygt 535 000 illegala israeliska ockupanter på palestinsk mark. Sedan dess har antalet ökat ytterligare, och ligger nu kring 600 000. För varje dag stjäl israelerna ytterligare litet mark, river ytterligare några palestinska hus, sågar ner ytterligare några olivträd – och bygger ytterligare några illegala bostäder. Till och med den amerikanska regeringen är nu oroad över utvecklingen. Från Sveriges regering, som i alla fall erkänt det bit för bit försvinnande Palestina, är det däremot – tyst.

Regimen i Israel har sagt nej till fredsavtal med i tur och ordning PLO under den förre palestinske presidenten Yassir Arafat, den nuvarande presidenten Mahmoud Abbas olika regeringar bestående av Al Fatah, Hamas och oberoende politiker, och Arabförbundets flera gånger upprepade erbjudande om fullt diplomatiskt erkännande och fred mot ett avslutande av ockupationen. Islamistiska fundamentalister vinner nu insteg i den palestinska rörelsen och nästa motpart att förhandla med för Israel kan mycket väl bli Islamiska Staten (IS). Kanske är det så man i slutändan vill ha det?

Gunnar Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons