Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nej till omgjorda könsbegrepp"

Vill börja med att tacka Lindvi Forsberg och Gabriel Sving (
28/11
) för intressanta repliker! skriver Andreas Holmberg i ett svar i könsbegreppsdebatten.

Annons

De ger mig möjlighet att utveckla tankegångar som inte fick plats på det begränsade insändarutrymmet. Vill också påpeka att den rubrik jag själv önskat började "Tillåt mig tvivla"! Jag står visserligen för att jag ser idén om att folk även utan uppenbara missbildningar – såna finns ju – kan vara "födda i fel kropp" som en modern vidskepelse.

Eller gammal, det är ju möjligt att Forsberg har rätt i att folk genom alla tider haft för sig sådant, även om jag inte tror på att någon verkligen blivit född av en karl. Men jag ville inte aggressivt feta just det ordet. Och jag tyckte inte att Vanessa Lopez skulle behöva illustrera det. Däremot får Lopez förstås gärna svara själv!

Det är sant att jag inte är ense med Lopez om allt i den här frågan. Men det vore en god början om vi kunde dämpa det övermått av könskirurgi och kroppsbeskärningar som blivit följden av föreställningen "att vara född i fel kropp" tillsammans med en märklig "könsbyteslag" från 1972.

Samhällsunderstödd könskirurgi bör förstås reserveras för fall av uppenbara missbildningar, så vi inte i all välmening skapar en västerländsk form av könsstympning, mindre plågsam men knappast mindre drastisk än den afrikanska.

Sedan återstår att reda ut själva könsbegreppen. Det är klart att den person eller stat som påstår att även en del karlar kan föda barn har trixat med begreppen. (Precis som den som hävdar att vissa hingstar fölar och vissa tjurar kalvar). Det behöver inte vara en tvångsföreställning, utan här har många akademiker, politiker och journalister medvetet sökt sabotera de vanliga könsbegreppen, eftersom de ser dem som ett hinder på vägen mot full jämställdhet.

Jag vill också påpeka en annan sak: Sving får gärna för mig tro sig vara en man med livmoder. (Liksom andra tror sig vara en historisk person reinkarnerad – eller Guds barn, utan alla jämförelser i övrigt). Det är när saken förs från att vara uttryck för enskildas föreställningsvärld till att bli statsideologi, avsedd att läras ut i förskola och skola – och den politiskt styrda kyrkan – som jag säger stopp och belägg. Det får vara nog nu. Våra barn håller på att bli mycket förvirrade, och deras lärare – som ska lära ut att en del barn kan vara födda av karlar – har det nog inte heller alltför lätt. "Det ska fan vara politiskt korrekt", som Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg utbrast när en annan vänsterdebattör, Kajsa Ekis Ekman, fått kritik för att hon råkat förutsätta att bara kvinnor har erfarenhet av att föda barn. (Livmoder hos en man borde väl för övrigt heta livfader?).

Nu är mitt utrymme slut för den här gången. Men jag fortsätter gärna samtalet fram till jul. Det här behöver redas ut ordentligt.

Andreas Holmberg

pappa (dokumenterat)

Iggesund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons