Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till ISDS-klausul räcker inte

/
  • SSU säger, precis som den tyska demonstrationen på bilden, nej till ett TTIP-avtal.

Förslaget till ett nytt frihandelsavtal mellan EU-länderna och USA har mött kritik. Hårdast har kritiken varit mot ISDS-klausulen, skriver SSU Gävleborg i en kritisk debattartikel.

Annons

De flesta inom vänstern är nog överens om att klausulen – som skulle innebära att företag kan stämma stater om företagen missgynnas och att rättstvisten sedan görs upp i dolda domstolar – inte hör hemma i vår demokrati. Men förutom detta har syftet med avtalet inte varit så omdebatterat. 

Grunden till förhandlingarna påstås ligga i bortröjande av handelshinder mellan länderna. Både USA och EU har problem med arbetslöshet och låg tillväxt som ett resultat av krisen. Förenklingar och gemensamma regler sägs bana väg för högre tillväxt. Men TTIP innebär också att staterna tar ytterligare ett steg tillbaka och låter företagen fritt få diktera reglerna på marknaden. Det skulle med andra ord innebära en maktförskjutning där demokratiska processer får stå tillbaka för företagens intressen.

I de flesta frihandelsavtal sänks tullavgifter i syfte att öka handeln mellan länderna. Men TTIP handlar om mer än tull. Högerpolitikerna som nu försöker driva igenom avtalet vill helt enkelt öka företagens makt av ideologiska skäl. Lagar som finns till för att skydda vår hälsa och miljö ses som handelshinder. Detta i ett sårat Europa och USA efter krisen, krisen som har försökt lösas med sämre arbetsvillkor och lägre löner. I stället behövs i dag, mer än någonsin, en politik för miljö, hälsoskydd och arbetares rättigheter.

Förhandlingarna har dessutom knappast präglats av insyn och demokrati. I remisserna har endast företag fått komma till tals medan folkrörelser, fack och andra intressenter inte kunnat säga sitt. Det är uppenbart att avtalet kommit till för företagen trots att konsekvenserna kommer bli stora även för miljoner arbetare, konsumenter och politiker.

Att bara exkludera ISDS löser inte själva grundproblemet med hela avtalet; att demokratiska staters makt flyttas över till teknokrater. Vi vill därför att Socialdemokraterna ser kritiskt på avtalet i sin helhet och att de slutna förhandlingsformerna inte ska accepteras. Det krävs ett tydligt besked från partiet och regeringen i denna fråga. 

SSU Gävleborg är glada över SSU-kongressens beslut där SSU tog ställning mot TTIP. För avtalet präglas av en bristande förståelse för vad en demokrati innebär. Hur ska medborgare känna att deras röst är viktig när deras egna demokratiska beslut blir upphävda med hänvisning till företag och dess rättigheter?

Vi socialdemokrater vill ha fler jobb och bättre ekonomi. Den nyliberala vägen med avregleringar har bevisligen inte fungerat. Vägen till fler jobb och tillväxt stavas inte TTIP utan gemensamma investeringar och för det krävs socialdemokratisk politik och ett ställningstagande mot TTIP. 

Elin Pöllä

ordförande SSU Gävleborg

Olivia Karelius

ombudsman SSU Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons