Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturligt med stämma i Gränsfors

Som ansvarig arrangör av Bergsjöstämman blir jag både glad och ledsen av att läsa och höra åsikterna om stämman (22/6).

Annons

Glad därför att vi måste ha lyckats bra när ni säger att stämman betytt så mycket men ledsen över alla färgade eller helt felaktiga "fakta" som florerar. För tio år sedan planerade vi Nordanstigs spelmanslags 50-årsfirande. Vi återupplivade Östträffen. Namnet återanvändes med familjen Östs medgivande, likaså tidpunkten, söndagen efter midsommardagen. Efter ett par år tackade vi Östarna för starthjälpen och döpte om stämman till Bergsjöstämman.

Hembygdsföreningen ställde upp med ostkaka och fika, vi hjälpte till med det praktiska. Men, stämman låg tidsmässigt inklämd mellan midsommarfirandet och söndagskvällens motionsdans.

Båda var lika svåra att flytta på!

Med tiden blev vi färre som gjorde jobbet. Hembygdsföreningen såg inte ett tillräckligt intresse i stämman, de ersattes av externa entreprenörer. Det blev svårare att få folk till insläppet, parkeringar med mera. Vi drev till slut hela stämman på en handfull individer. Det var ohållbart i längden. Därför beslutade vi i spelmanslaget i höstas att Bergsjöstämman skulle läggas på is.

Midsommardagens konsert i kyrkan och låt-SM, skulle dock bli kvar. Kontakter togs med andra stämmor, tyvärr utanför kommunen, för att inhysa tävlingen i deras arrangemang.

Då dök det upp ett alternativ!

Gränsfors byalag och Gränsfors företagare ville starta en helt ny spelmansstämma i Gränsfors, i Bergsjö socken, cirka fem kilometer från centrum.

Vi fick en ny stämmoplats med nya möjligheter, Hundskinnets utsikt ersätts nu av konsertlokaler i spiksmedja och museum, näckallspel vid dammluckorna vid midnatt och mycket mer.

Bäst av allt, vi spelmän får koncentrera oss på det musikaliska medan Gränsforsborna fixar resten.

Jag tycker att alla Nordanstigsbor borde dela vår glädje över detta och tacka Gränsforsborna för att de ger oss denna möjlighet!

Gränsforsstämman pågår 21–22 juli.

Staffan Berg ordförande i Nordanstigs spelmanslag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons