Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturlig framtid?

Nu har en rapport kommit om hur osäkra GMO-odlingar (GMO=genetiskt manipulerad organism, red:s anm.) är i bland annat USA, Kanada, Japan och England.

Vi som länge har anat och förstått att GMO-odlingar kan förstöra vår natur, känner mycket stor oro över utvecklingen. I Brüssel har politikerna godkänt GMO- majsodling under en försöksperiod på tio år inom EU!

Annons

Sedan länge har man vetat att genmanipulerad majs gett degenereringar på naturlig majs i Mexiko. Det finns klara fakta på detta i olika rapporter och dokumentärer. I USA, Kanada, Japan och England har det konstaterats att det växer genmanipulerade oljeväxter fritt i naturen.

Dessa växter kan etablera sig på vanlig åkermark, och de kan inte ogräsbekämpas. Vad händer när detta sker, eller har det redan skett i andra länder?

EU:s jordbruksministrar har inte tittat på risker för människor och natur som förekommer, utan man har lyssnat på Monsanto, eller andra biokemiföretag, som har som mål tjäna stora pengar. Detta sker på naturens och människornas bekostnad!

EU:s jordbruksministrar, som tagit detta beslut, kan knappast kallas företrädare för konsumenter eller jordbrukare. Däremot är säkert Monsantos lobbyister mycket nöjda över beslutet.

Sverige har gett tillåtelse till Svalöv Weibull, som ägs av Svenska Lantmännen – bondeägt företag – att ha sådan odling, som gett så negativa miljöeffekter i USA och andra länder! Vad händer i vårt land när GMO-växter tar över det naturliga?

Står jordbruksministern på människornas eller biokemiföretagens sida? Inriktningen är att han tveklöst på biokemiföretagens sida!

Biokemiföretagen som tagit fram dessa grödor, borde beläggas med sådana skadeståndskrav att årsvinsten i deras företag tio år bakåt, skulle återbetalas till naturen i form av forskning. Dessa företag borde inte ges någon möjlighet att påverka hur denna forskning skall bedrivas.

Vad säger Världssamfundet, när denna rapport kom, och när liknande rapporter kommer, om stora negativa effekter av till exempel GMO-soja, GMO-bomull, GMO-ris, GMO-potatis och så vidare ?

Vilken makt har Världssamfundet? Är avkastning på kapital av större betydelse än omsorg om naturen och människan?!

Ove Wallberg

konsument och före detta jordbrukare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons