Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närodlad politik för Söderhamn

Under juni månad lämnade de politiska partierna i Söderhamn in sina budgetmotioner för hur man vill prioritera pengarna för perioden 2016–2019, skriver Magnus Svensson (C) som presenterar partiets prioriteringar.

Annons

Beslut om budgeten fattas på KF i augusti. Jag tänker inte recensera de övrigas budgetförslag, men jag tänker här kort redogöra för hur Centerpartiets prioriteringar ser ut.

Utgångspunkten för Centerpartiet är att ha en ansvarstagande ekonomisk politik, det är grunden för att kunna göra förändringar. Den andra utgångspunkten är att infria de löften som vi gick till val på 2014, där vi även fick ett ökat förtroende hos medborgarna.

Vi anser att Söderhamn är en bra kommun att leva i. Fördelar som vi vill förädla. Men vi ser att Söderhamns verksamheter står inför stora förändringar genom minskat barnantal och en äldre befolkning samt en tuffare ekonomi de kommande åren. 

En viktig del är att Söderhamn gör en synvända när det gäller vår vackra landsbygd. Att utveckla och investera i våra mindre samhällen är en nyckel till utveckling av hela kommunen. Det kan till exempel handla om att se till att låta de mindre skolorna på landsbygden blir kvar, att hålla de löften om investeringar man avgett – här är Trönö skolkök ett sådant exempel på hur det inte får gå till. I Centerpartiets budget är upprustning av Trönö skolkök prioriterat.

En budget handlar om hur mycket pengar man är beredd att lägga på olika verksamheter. Centerpartiet väljer att justera i de budgetramar som i dag finns. Vi skär ner på budgeten för kommunstyrelsen och kultur- och servicenämnden. Av de pengar vi får fria så lägger vi dessa på barn- och utbildningsnämnden samt på omvårdnadsnämnden. Vi anser att dessa två verksamheter har för snålt tilltagen budget idag och vi vill höja kvalitén på skolområdet samt inom omsorgen.

Centerpartiet vill även att fler verksamheter skall kunna bedrivas av annan aktör. LOV är det beslutat om i kommunfullmäktige. Men vi ser även delar av skärgårdsverksamheten samt Stenö camping skulle kunna kommersialiseras. Finns fler verksamheter som andra än kommunen kan bedriva.

När det gäller investeringar: Att kommunen planerar och iordningställer fler platser på omsorgsboenden som passar vars och ens särskilda behov, antingen i egen regi med helst av annan part. Vi budgeterar ett bygge av Stentägtskolan blir av under mandatperioden. Att vi utreder hur kommunen skall nå 95–100 procent bredbandstäckning och vilka investeringar som skulle krävas av oss att gå in med.

Centerpartiet har gjort en budget där vi prioriterar skola, omsorg och företagande. Vi är övertygad om att det är delar som vänder utvecklingen till det positiva för Söderhamn.

Magnus Svensson

gruppledare för Centerpartiet i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons