Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotika och miljarder i vinst

Produktionen av opium vallmo har sedan talibanerna besegrades för nio år sedan ökat med cirka 40 gånger i omfattning. Talibanerna och deras ledare med Mulla Omar hade dödsstraff för produktion av detta gift.

Annons

Två Svenska soldater har återigen mist sina liv i ett land långt borta i Asien. Ett land där vi Svenskar aldrig har haft några intressen, eller på något sätt orsakat folken där ett lidande i ett historiskt perspektiv. Vi har ingen skuld i deras olycka. Varför är vi då där – ja svaret från politikerkåren känner alla till.

Vi ska bringa folket i Afghanistan lycka genom våra soldaters vänlighet och vårt lands allmänna godhet. Vi ska bygga demokrati, och vi skall ge dem skolor och utbildning. Kvinnas ställning i samhället ska förbättras. Sjukvård och allt det fina som kan till detta olyckliga folk överföras från vår kultur till deras ska vi gem dem. Detta är det vi hör från politikerna och deras röstförlängare.

Men tyvärr är detta kanske inte hela den bild ni behöver för att kunna ta ställning i en mycket komplicerad fråga. Jag betvivlar inte att de flesta vill gott men det är något annat i bakgrunden som gör att det vi Svenskar vill inte blir utfallet i verkligheten.

När man talar om talibaner menar man folkgruppen Pashtuner. De är en av stammarna i landet och de är cirka 17 miljoner. Denna folkgrupp ligger i fejd med andra stammar vilka de finns många av. Pashtunerna har aldrig besegrats av några styrkor utifrån genom seklerna. Engelsmän och ryssar vet vad deras krigare går för – de är mycket hårdföra, och ryssarna fick åka hem med svansen mellan benen bara för dryga 20 år sedan efter det att de blivit besegrade i ett långt blodigt krig.

Nu ska den västliga alliansen vinna ett krig där borta med hjälp av smarta vapen och ännu smartare militär doktrin. Man använder sig av en person som kallar sig president i landet men knappast styr över mer än sitt palats i huvudstaden – han är en medlöpare och quisling. Dessutom är hans bror misstänkt för att vara landets viktigaste leverantör av opiumvallmo.

Det nedan har jag hämtat från en amerikansk sida där den kände amerikanske ekonomen Bob Chapman uttrycker tvivel om varför hans land befinner sig i Afghanistan, detta håller jag med om fullständigt.

"Are we in Afghanistan fighting Al Qaeda or are we there for the poppy fields, are we going to win a war in which we are financing the puppet Karzai Mafioso regime. The truth of the matter is that we are in Afghanistan as we were in Viet Nam for the CIA drug trade operations..."

Produktionen av opium vallmo har sedan talibanerna besegrades för nio år sedan ökat med cirka 40 gånger i omfattning. Talibanerna och deras ledare med Mulla Omar hade dödsstraff för produktion av detta gift. Men sedan våra västliga fredstrupper tagit över har nu denna odling blivit enorm.

Viljan att hjälpa från vår sida finns – frågan är om det vi gör kanske resultatet i stället blir det omvända, och därför dör våra unga soldater.

Lars Idon Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons