Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Sverige växer behöver vi investera

Sverige kan göra investeringar och bygga ut välfärden samtidigt som vi välkomnar människor från andra länder, skriver Jonas Sjöstedt (V), som nyligen besökte
Ljusdal
.

Annons

Vår moderna historia visar att dessa ambitioner inte utesluter varandra – det är i själva verket tvärtom. Investeringar och utbyggd välfärd är det bästa svaret på dagens flyktingsituation.

Under hösten har det kommit fler flyktingar än förut, men det är inte den enda skillnaden mot tidigare. Tidigare har vi investerat och byggt ut välfärden på en helt annan nivå än i dag, något vi kunde göra eftersom skattesystemet tog in de pengar som behövdes. Vi är ett rikare land än vid tidigare perioder av stort flyktingmottagande men rikedomen är mer ojämlikt fördelad.

Vänsterpartiet vill se ett Sverige som fortsätter växa i både välfärd och befolkning. De som kommer hit ska ges möjlighet att vara med och bygga landet. Första steget är att se till att vi investerar i alla människor som bor här, såväl de som har hela sin bakgrund här som de som nyligen kommit hit. Det finns stora samhällsbehov, det finns människor som kan lösa dem och det finns även pengar för att finansiera det. Avgörande är den politiska viljan att få in de pengar som behövs.

För det första, samhällsbehoven finns. Stora delar av landet plågas av bostadsbrist och behovet av att bygga är skriande. Även behoven i välfärden är uppenbara. Sveriges operationssalar, klassrum och äldreboenden behöver mer personal. Stillastående tåg och landsbygds-Sveriges gropiga vägar ropar på att arbete ska utföras. Den nödvändiga klimatomställningen kräver en arbetsinsats av stora mått.

För det andra, människorna som kan lösa samhällsbehoven finns. Det finns idag hundratusentals personer i Sverige som inte vill något hellre än att få ett jobb.

För det tredje, det är uppenbart att i Sverige finns även pengarna. Den borgerliga regeringen sänkte under sina åtta år skatten med 140 miljarder kronor. De rikaste tio procenten av svenskarna äger sjuttio procent av förmögenheterna. Att Sverige i det läget varken har en arvsskatt eller en skatt på förmögenheter är knappast ansvarsfullt. Det är inte rimligt att säga nej till varje förslag om höjd skatt och samtidigt hävda att det saknas resurser.

I den budget som vi förhandlat fram med regeringen gör vi stora satsningar på välfärden. Vi anställer fler i äldreomsorgen och satsar på bostadsbyggande och renovering av miljonprogrammen. Vi lagar revor som uppstått efter de borgerligt styrda åren, men vi bygger också ut välfärden med helt nya byggstenar. Sådant som statligt glasögonbidrag och gratis mediciner för barn är inte att återställa till ett bättre förflutet, det är sådant som Sverige aldrig haft tidigare. Tack vare Vänsterpartiets avtryck i budgeten har vi en budget som visar att det att det är möjligt gå framåt, bara man vill. Men det behövs så mycket mer. Nu är det hög tid för nästa våning i samhällsbygget.

Vårt lands styrka har varit att vi har investerat i samhället och direkt i människor – i utbildning, hälsa och jämlikhet. Det är då Sverige utvecklas och växer. Det visar hela vår moderna historia, som är en historia om stora framgångar. Tidigare generationer fick bättre utbildning och bättre jobb samtidigt som vi hela tiden blev fler. Det var möjligt tack vare att man gjorde långsiktigt lönsamma satsningar. Det är en lärdom Sverige måste ta till sig i dag.

Jonas Sjöstedt

partiledare Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons