Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När ska regeringen Reinfeldt reagera?

Att tvingas skära kraftigt i verksamheten nu vore mycket olyckligt då sex av tio kommunalråd samtidigt ser att behovet av kommunal service kommer att öka de närmaste åren.

Annons

Oberoende av partifärg uppger kommunalråden i 150 kommuner att regeringen måste avsätta resurser till kommunerna i det läge som nu råder om man ska undvika personalneddragningar.

Kommunalrådens svar visar att det krav på ett kommunpaket som vi i SKTF drivit är mer än nödvändigt. Och ett besked från regeringen behövs nu.

SKTF har låtit Novus Opinion undersöka kommunalrådens syn på det ekonomiska läget just nu. Undersökningen visar, förutom att en överväldigande majoritet ser behov av resurser från regeringen, också att fyra av tio redan nu, innan krisen slagit till med full kraft, fattat beslut om åtgärder som kommer att minska antalet anställda under 2009.

Den 15 april presenterar regeringen Reinfeldt vårbudgeten. Då behövs ett tydligt besked om extra resurser till kommuner och landsting redan under 2009. Annars kommer kommuner och landsting att tvingas spä på krisen genom att säga upp personal.

Tänk om Gävle, Bollnäs, Hudiksvall, Söderhamnoch andra kommuner som redan drabbats hårt av varsel inom den privata industrin också tvingas möta ett stort antal uppsägningar inom kommuner och landsting.

Det är en långt ifrån önskvärd situation.

Sex av tio kommunalråd i vår undersökning har också beslutat om besparingar för att undvika underskott i ekonomin under 2009. Sådana beslut riskerar naturligtvis att påverka kvaliteten i verksamheten och den service man kan ge till medborgarna.

Det handlar om omvårdnaden om de äldre, om stödet till det mest utsatta genom socialtjänstens verksamhet, om underhåll av livsnödvändiga funktioner inom kommunernas tekniska verksamhet.

Redan i dag är trycket på den kommunala verksamheten hårt – orderböckerna är fulla. Att tvingas skära kraftigt i verksamheten nu vore mycket olyckligt då sex av tio kommunalråd samtidigt ser att behovet av kommunal service kommer att öka de närmaste åren.

Därtill ska läggas att det behövs resurser för att värna om den personal som nu kommer att få slita hårt i kommuners och landstings verksamhet.

Vi kan inte riskera en sjukskrivningsboom som den vi såg i spåren av krisen på 90-talet. Det kostar såväl den enskilde individen som samhället allt för mycket.

Sveriges Kommuner och Landsting behöver besked om en rejäl satsning redan under 2009 och det senast i samband med vårbudgeten. Att satsa ordentligt för att ta Sverige ur krisen är väl investerade pengar.

Det är företrädare för kommuner och landsting, fackliga organisationer men också stora delar av Sveriges samlade ekonomer överens om.

Vi frågar oss – vad väntar regeringen på?

Det är dags att vakna! Dra ditt strå till stacken för att väcka regeringen och rädda jobben och välfärden i kommuner och landsting – skicka ett vykort till Fredrik Reinfeldt!

Karina Nilsson

avdelningsordförande SKTF

Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons