Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När ska politikerna återta mandatet?

/
  • De som kan sjukvård ska sköta den och styra den därför att de från grunden är besjälade av att sätta patienten i centrum utan att behöva åka till USA för att inse det, skriver Charles Sundström.

När ska politikerna återta mandatet och se till att demokratin återinförs? undrar Charles Sundström med anledning av debatten om hur Region Gävleborg sköts.

Annons

En skattefinansierad verksamhet måste vara demokratiskt styrd. Våra landstingspolitiker abdikerade runt 2005. De kunde inte få verksamheterna att hålla sig inom givna budgetramar så man anställde Svante Lönnbark som landstingsdirektör och gav honom fullt mandat att styra under ett eller två år. Lönnbark hade ju styrt Folktandvården, så han ansågs meriterad.

Jag har arbetat många år inom förlossningsvården där vi har haft jour med lön under arbetad tid och beredskapsersättning när man har vilat eller sovit på nätterna. Detta var ömsesidigt förhandlat och godkänt. Nu försämrar man tidigare givna villkor för ett ansvarsfullt och tungt arbete! Det går inte att förhandla ömsesidigt med maktfullkomligheten.

Ett faktum som sedan länge är fastslaget är att personalen är den viktigaste resursen inom sjukvården. Sedan länge har vi sett organisationen som en måltavla där patienten är i centrum med sjukvårdsarbetare i ringen närmast patienten. Övriga mera perifert placerade skulle stötta och sända in energi till centrum. Nu suger de i de yttersta ringarna energi från centrum för sin egen tillfredsställelse.

När ska politikerna återta mandatet och se till att demokratin återinförs? Det finns alldeles för många mäktiga direktörer i organisationen. De som kan sjukvård ska sköta den och styra den därför att de från grunden är besjälade av att sätta patienten i centrum utan att behöva åka till USA för att inse det.

Det behövs en demokratisk revolution. Om ett politiskt parti står upp för patientens och sjukvårdsarbetarnas bästa så tror jag att det partiet vinner nästa val stort och kan avsätta Lönnbark och hans direktörer.

Charles Sundström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons