Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naivt uttalande av naturbevakare Hans Nordin

Mina vänner och min släkt vågar inte gå ut i obygderna, i synnerhet ensamma, för att plocka bär, skriver Tommy med anledning av vargincidenten i Ljusdal häromdagen.

Annons

Samtidigt som Norrlands inland avfolkas har viltstammen ökat enormt. Mina vänner och min släkt vågar inte gå ut i obygderna, i synnerhet ensamma, för att plocka bär. Det rapporteras om närgångna vargar och björnar flera gånger i veckan.

Jag har själv en liten stuga i nordvästra Hälsingland och hörde i försomras en vargflock yla på kvällen. På ditresan nu senast såg jag en ungvarg springa över vägen mellan Kårböle och Fåssjö bara två kilometer från byn. Har sett en björnhona med ungar två år i rad som åt gräs vid vägkanten, mitt i byn. Känner för första gången olust inför kommande hjortronplockning och att röra mig på stora myrar.

Precis samma miljö som maskinföraren Jesper Gustafsson (HT/LjP 15/7) blev attackerad av vargar i men jag har ingen maskin att hoppa in i om vargen kommer. Kanske Jesper klarade sig från vargattacken tack vare att han är ung och kvick. Hur hade det gått om maskinföraren hade varit 50+, överviktig och långsam i rörelserna? Det är därför ett naivt uttalande från naturbevakare Hans Nordin att säga att vargar ska ha ett naivt beteende, nästan som de har mänsklig karaktär. Vargen, i synnerhet, är ett rovdjur som i flock inte har någon rädsla för människor, så det enda raka är att minska stammen till ett minimum. Den genetiska mångfalden ordnas ju ändå genom de norska och finska vargar som invandrar.

Tommy

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons