Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något måste göras åt vården

/
  • Hur ska personalen kunna arbeta under dessa förhållanden på ett tryggt och för dem ett riktigt sätt som de utbildat sig för? funderar Bibbi Högberg.

Arbetet inom sjukvården är katastrofalt och präglas av okunskap och obefintlig organisationsförmåga, skriver Bibbi Högberg, som undrar om vårdapparaten verkligen måste vara så stor.

Annons

Konsekvenserna av landstingets beslut att "sanera" nybyggda Bollnäs sjukhus från BB har vi provat i många år. Arbetet inom sjukvården är katastrofalt och präglas av okunskap och obefintlig organisationsförmåga. Hur mycket mer tål vi patienter och personal av ledningens fortsatta styrning?

Jag besökte Gävle akuten fredagen den 31 juli 2015. Där var det många som behövde hjälp. Personalen sprang hit och dit, många hängde över datorerna. Förstod inte vad som hände, men närmast kaos verkade det vara.

Hur ska personalen kunna arbeta under dessa förhållanden på ett tryggt och för dem ett riktigt sätt som de utbildat sig för? Hur många har utbildning inom sjukvården som sitter med i styrelsen för Region Gävleborg? Besluten tas av ledning, styrelse, inte av alla i Region Gävleborg. Varför? Och vad tillför resten av denna digra samling?

Behöver vi en sån stor organisation som regionen byggt upp omkring sig och sjukvården? Vad kostar den? Den blir visst aldrig för dyr. Att utöka inom den sektorn, finns det alltid pengar till.

Vad har alla resor till San Francisco gett vår sjukvård? Finns det något ni kan peka på som är en förbättring och till hjälp för oss alla? Kanske ni inte behövt åka så långt bort. Kanske hjälpen och lösningar på era problem finns på närmare håll? Men trevliga sällskapsresor har det väl blivit för er alla som åtnjutit favören, ingen nämnd och ingen glömd.

Frågor finns det. Det är många som funderar om sjukvården skulle tjäna på att byta ledning från region till stat. Befria sjukvården och ge den frihet att arbeta för vad den är ämnad till, sjukvård. Låt den med bra och kunnig ledning ge medborgarna hjälp och vård, inte som nu med för lite personal, för få sjuksängar samt nerdragningar med tomma salar och bäddar. Att inte tillåta operationer i Bollnäs trots full utrustning med bra lokaler är, ja vad då? Gävle och Hudiksvalls sjukhus har inte plats för oss i södra Hälsingland med omnejd, det kan vi konstatera.

Bollnäs akutsjukhus behövs, då slipper vi åka 20-tals mil i onödan. Alla sjuktransporter med ambulanser, taxi, privata bilar, slipper vara på våra vägar. Det är lika i hela landet får man till svar om man frågar om någonting.

Jag tycker det är ett dåligt försvar. Om hela landets sjukvård inte fungerar måste väl något göras?

Bibbi Högberg

envis hälsing

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons