Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myter om friskolor

För att motverka mytbildning i friskoledebatten vill jag framhålla nedanstående fakta. Det finns säkerställd statistik att friskolor överlag har bättre kvalitet i skolan än kommunala skolor.

Annons

Svar till Anna-Carin Keisu, Lars Berglund, Olle Jonsson, Ronney Olsson och Sandra Biasi.

För att motverka mytbildning i friskoledebatten vill jag framhålla nedanstående fakta.

Det finns av förklarliga skäl några skillnader i regelverken för kommunal respektive friskola men Skolinspektionen har inte lägre krav på friskolorna jämfört med de kommunala vid deras granskningar (Källa: Skolverket)

Det finns säkerställd statistik att friskolor överlag har bättre kvalitet i skolan än kommunala skolor. (Källa: Skolverket)

Det blir allt ovanligare att friskolor går i konkurs (Källa Statistiska centralbyrån)

Ingen skola får neka elever med anledning av att de har behov av särskilt stöd. (Källa: Skollagen)

Friskolor ökar inte segregationen. Det är främst boendet som segregerar. Segregation uppstår när människor inte ges några val. Fristående skolor får ofta sina elever från ett stort geografiskt område och elevsammansättningen speglar därför olika boendemiljöer och nationaliteter. (Detta har egentligen inget med de fristående skolorna att göra, utan med möjligheten att välja skola.) (Källa: Friskolornas riksförbund)

Fristående skolor får sina tillstånd av regeringens egen myndighet Skolinspektionen. Det är också Skolinspektionen som sköter tillsynen av den fristående skolan. En skola som får anmärkningar riskerar att få sitt tillstånd indraget. Kommunen där den fristående skolan ligger har också rätt till insyn i skolans verksamhet. (Källa: Skolinspektionen)

Jonas Winder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons