Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mytbildning och vilseledande information

Tyvärr är internet, och numera även insändarsidorna, översvämmade med desinformation och konspirationsteoretiska påståenden där det snarare är regel än undantag att det helt saknas vetenskapliga belägg eller trovärdiga källor för det som sägs.

Annons

Tyvärr är internet, och numera även insändarsidorna, översvämmade med desinformation och konspirationsteoretiska påståenden där det snarare är regel än undantag att det helt saknas vetenskapliga belägg eller trovärdiga källor för det som sägs, information som för en oinsatt person kan vara svår att värdera vad som är rimligt och inte.

Man kan till exempel fråga sig varför Helena Palén Olofsson (21/11) envisas med att påtala att vaccinet är dåligt testat, när det gång på gång påtalats att både det europeiska och svenska läkemedelsverket har godkänt det enligt den praxis som gäller för alla läkemedel. Att specificera kritiken verkar vara svårt.

Eller att gång på gång påtala att vaccinet Pandemrix minsann innehåller både skvalen och kvicksilver, trots att det redan finns vetenskapliga studier som visar att "de kliniska studier som genomförts med detta adjuvans. Adjuvans förekommer bland annat i vacciner där det höjer vaccinets förmåga att bilda antikroppar. och ett annat liknande adjuvans visar inte på några allvarliga risker" och att "mängden kvicksilver i en dos vaccin ligger långt under den nivå som anses säker för alla individer". Denna information och information om eventuella biverkningar finns fritt och öppet tillgängligt på Läkemedelsverkets hemsida med referenser.

Vad det gäller godkännandet av barnvaccinationer finns även den information tillgänglig på Läkemedelsverket för den som är intresserad. Där kan man läsa att rekommendationen baseras på en klinisk studie om 51 barn samt alla de vaccinationer av 5 000 barn tillhörande olika riskgrupper. Svårare än så var det inte.

Hur många har då dött av vaccinet? Hittills har över 80 miljoner doser delats ut och omkring 65 miljoner människor blivit vaccinerade världen över mot den nya influensan. Enligt WHO (19/11) har inga utredningar hittills kunnat koppla några dödsfall till vaccineringen. Vaccinet är alltså inte på långa vägar lika farligt som den nya influensan, vilket inte sällan påstås.

Mytbildning och vilseledande information är konspirationsteoretikers främsta vapen. Gå inte på den!

John Pettersson

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons