Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndigheter kränker människor

Socialstyrelsen och försäkringskassan jobbar att ta fram ett nytt material, 91 sidor tjockt för att bedöma om man har rätt till personlig assistans och hur många timmar man i så fall behöver.

Annons

Mycket av det är inget nytt under solen. De exempel jag tar upp nedan fanns redan med för fyra år sedan.

Antag att du är handikappad, utan förmåga att själv vare sig gå eller tala och har ansökt om assistans på heltid.

Så här kan då några frågor alltså se ut.

"Behöver du hjälp/stöd med att gå på toaletten? Om ja: Uppskatta hur många tillfällen under ett dygn som du behöver hjälp/stöd? Hur lång tid uppskattar du att det tar vid varje tillfälle? Per dygn/vecka/månad?"

Hur många människor på denna jord kan svara på hur lång tid det tar att kissa eller bajsa sammanlagt och hur många gånger man behöver gå på toa under en månad.

"Behöver du hjälp/stöd med att kommunicera? Om ja: Uppskatta hur många tillfällen under ett dygn som du behöver hjälp/stöd? Hur lång tid uppskattar du att det tar vid varje tillfälle? Per dygn/vecka/månad?"

Kommentar: Hur många människor på denna jord kan svara på hur många ord du kommer vilja använda sammantaget under en månad.

De på Socialstyrelsen och Försäkringskassan som kommit med förslaget bör genomgå samma tester som dem som finns i det tänka ansökningsformuläret.

De ska exempelvis kunna svara på samma frågor genom att göra en exakt och korrekt uppskattning under en månad framåt, hur lång tid det exempelvis tar att gå på toa, hur mycket de räknar med att prata med på en månad etcetera. Sedan jämföra med faktiska mätningar.

Har de räknat fel ska de avskedas.

Hela förslaget är sanslöst orimligt och ohyggligt kränkande.

Det här är klart läge för anmälan till DO för diskriminering, för kränkning av den personliga integriteten samt även anmälan om förlust av mänskliga rättigheter.

Anita Nordkvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons