Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet till Bryggeriet

Var tid har sin optimala lösning, för Ljusdalsbygdens museum har de nuvarande lokalerna passerat bäst-före-datum sedan länge. En nystart i Bryggeriet kan betyda ett verksamhetsmässigt lyft för museet, men även för många andra näraliggande verksamheter.

Annons

Museets ambition är att söka samverkan med andra aktörer inom kulturlivet och föreningslivet. Ett museum behöver ha en bred publik verksamhet – inte bara med utställningar och program, utan också med en fungerande forskarsal där besökarna aktivt tar del av den information om vår lokala historia som museet och andra organisationer äger.

Här finns många möjligheter till samarbete – dels kan till exempel kommunens historiska arkiv göras tillgängligt här, de splittrade arkivresterna efter Albert Vikstens breda verksamhet kan presenteras i en bra miljö liksom filmarkiven efter bland andra Erik Eriksson och Jonas Sima.

Men vi kan även hitta samarbete med brukarna av källmaterialet, studieförbunden ska kunna använda forskarsalen på kvällar och helger, likaså forskarföreningar och andra brukargrupper. Vår ambition till breda samverkanslösningar finns även på utställnings- och programsidan. Redan i diskussionen kring flytten till Bryggeriet finns barnteaterföreningen med och vi vill gärna återuppta ett fruktbart samarbete med Konstgillet.

Som ett komplement till den fysiska besöksmiljön kommer internet att nyttjas – sökvägarna till den information som tillhandahålls i forskarmiljön kommer att kommuniceras via webbaserade databaser och information om utställningar, skolverksamhet och programverksamhet kommer att ligga ute på facebook och andra sociala medier.

Det finns också kommunala verksamheter som vi gärna skulle se som samarbetspartners i Bryggeriet – både på kultur- och informationssidan, inom turismen och andra områden.

Med en aktiv samverkan med andra aktörer kan museet bredda sin verksamhet, ha bättre öppettider och höja servicenivån till allmänheten utan att det nämnvärt behöver kosta skattebetalarna så mycket mer än i dag.

Beträffande hyresnivåerna så blir det en höjning jämfört med dagens kostnad, men då måste man också komma ihåg att våra nuvarande lokaler behöver handikappanpassas och energisaneras – prislappen på det är över fem miljoner kronor, vilket i slutändan innebär en hyreshöjning på närmare en halv miljon kronor om året.

Det blir således lite billigare att flytta till Bryggeriet än att bo kvar, samtidigt som museets verksamhet kan lyfta till nya nivåer i nära samarbete med många andra kulturverksamheter!

Bryggeriet kommer att jäsa av kreativitet!

Monica Robin Svensson ordförande

Maj-Britt Tönners vice ordförande

Owe Norberg museichef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons