Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP för ingen bakom ljuset i energifrågan

Till herrarna Bengtsson och Norin (31/8): Nej, Miljöpartiet för ingen bakom ljuset – varken i energifrågan eller någon annan fråga.

Annons

Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen som verkat sedan 70-talet sa redan för 40 år sedan: Vad skall väck? – Barsebäck! Vad skall in? – Sol och vind!

I dag konstaterar många av våra forna kritiker att vi haft rätt hela tiden! Kärnkraftslobbyn fortsätter dock enträget med att sprida desinformation om kärnkraften där man förringar riskerna samtidigt som man förstorar problemen med modern förnybar elproduktion som vindkraft och solkraft.

Tyskland som är Europas största industriland stängde omgående 8 av sina 17 reaktorer efter Fukushimakatastrofen 2011. 90 tWh kärnkraftsel har bara på några få år ersatts med 110 tWh förnybar el. Inte minst ser man en rekordsnabb utbyggnad av solkraften. Kan Tyskland, så kan väl vi!

Sverige har reglerkraft så att det räcker med vår mycket utbyggda vattenkraft. Vårt elnät finns inte på en isolerad ö – det hänger ihop med elnätet i Norge och flera länder på kontinenten. Att påstå att det skulle vara vindstilla samtidigt i stora delar av Europa är en skröna som är skrattretande.

Omfattande kärnkraftsutbyggnad i Sverige har medfört elöverskott och ett omfattande energislöseri. På 70-talet satsade man till exempel på direktvärmande el i så gott som alla nyproducerade villor.

Energihushållning är en av grundpelaren i ett modernt samhälle med enbart förnybar elproduktion. Elförbrukningen i Sverige sjunker – i dag 20 tWh mindre än för 10 år sedan. Det motsvarar onödig elproduktion i tre kärnreaktorer.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

miljöpartist och medlem i Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons