Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP är väl medvetna om primärvårdens kris

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall reflekterar i Hälsingetidningarna om primärvårdens kris (21/6). Jag vill poängtera att Ann-Britt i den insändaren inte har MP:s övriga regionfullmäktigeledamöter med sig, skriver Karin Jansson (MP), regionråd.

Annons

Miljöpartiet de gröna är en del av majoriteten i Region Gävleborg. Vi arbetar tillsammans med de andra partierna i majoritet, C, V och S, för att hitta de politiska lösningar som måste till för att möjliggöra för en hälso- och sjukvård där patienten står i fokus.

Läs även: Ann-Britt Lindmark-Lagerwalls insändare: Primärvårdens kris måste lösas

Det är inte helt enkelt att samverka med andra partier i en majoritet. Var går gränsen mellan underkastelse och integritet? Hur hävda partikultur tillsammans med andra? Tillsammans i majoriteten har vi diskuterat våra olika partikulturer. Vi har haft rätt så öppna diskussioner om hur vi ska hantera våra olikheter i arbetssätt och i politisk ideologi och praktik.

Jag har jobbat i Miljöpartiets partistyrelse på riksplanet och som oppositionspolitiker i Ljusdals kommun i många år. Jag tycker det är viktigt att olika tankar och idéer inte bara får finnas i stängda rum utan också ska kunna uttryckas utåt till allmänhet och väljare. Men det finns några grunder jag tycker är viktigt för den som stödjer en majoritet.

Några viktiga krav jag ställer på mej själv och på andra som styr:

 Veta om att jag är en del av makten. Det innebär att jag inte bara kan klaga utan faktiskt ska kunna förklara hur den makt jag stödjer motiverar sitt handlande. Jag kanske inte alltid håller med, jag kanske till om med talar om att jag skulle vilja ha det på ett annat sätt (ja, jag vet att alla inte uppskattar det) men jag ska kunna förklara. Och ta ansvar för mitt agerande. En makthavare som inte ser sin egen makt är farlig.

 Förstå andra samarbetspartners kultur. Jag behöver inte hålla med, men ändå respektera vad som är viktigt för andra. Och förhålla mej till det efter förmåga. Det här tycker jag är svårt. Ibland blir jag för mesig. Ibland kliver jag över gränser som andra har satt åt mej. Men jag försöker i alla fall.

 Följa gemensamma dokument om jag godkänt dem. (Eller inte skriva under dokument jag kommer att bryta mot)

 Inte kritisera eller fientligt recensera medpolitiker offentligt. I alla fall inte innan jag pratat med dem.

Jag uppskattar Ann-Britt Lindmark-Lagerwalls gröna ideologi. Men tyvärr ställer hon inte ovanstående krav på sej i sin politiska gärning. Och tyvärr jobbar hon ibland mera utifrån sin (tidigare) profession som läkare än utifrån ett allmänt grönt intresse. Jag tycker det är viktigt att sjukvårdens alla undersköterskor, psykologer, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, lokalvårdare, kuratorer, läkare, assistenter, sjukgymnaster, sekreterare och patienter involveras i arbetet med framtidens sjukvård.

Miljöpartiet liksom övriga partier i majoriteten är medvetna om primärvårdens problem och möjligheter. Det här är inte svart-vitt, och här finns inga snabba lösningar. Att ständigt lyfta fram ord som kris och katastrof skapar inte möjligheter. Att omfördela resurser från sjukhus till hälsocentraler skapar nya problem. I majoriteten jobbar vi på bred front med att hitta lösningar och sätt att utveckla framtidens vård. En vård där patienten bli mött av en profession som samarbetar kring patienten. En vård som ser hela människan och inte bara en diagnos. Jag tror att många människor i Gävleborg delar denna strävan.

Karin Jansson (MP)

regionråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons