Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkar man om ökad risk för cancer?

Hur förklarar man till exempel att munhåle- och sköldkörtelcancer i Sverige ökat med mer än 70 procent mellan 2008 och 2014? undrar signaturen Seven.

Annons

Mycket av vad som sägs från myndigheter och experter verkar i första hand vara avsett att lugna folk och att stötta industrin och dess vinster – och i mindre grad att skydda vår hälsa.

Allt tal om att mobiltelefoner, surfplattor och trådlösa nätverk kan förorsaka cancer betraktas som nonsens, och de som hävdar detta blir närmast idiotförklarade. Pinsamt nog verkar experterna sålla bort alla forskningsresultat som inte stöder deras uppfattning.

Men hur förklarar man till exempel att munhåle- och sköldkörtelcancer i Sverige ökat med mer än 70 procent mellan 2008 och 2014? Den dramatiska ökningen inleddes precis när så kallade smartphones introducerades på marknaden. Möjligen beror detta på att de moderna mobiltelefonerna ofta har en antenn i vardera änden (mot bara en antenn i äldre modeller).

Det finns nu också ganska entydiga internationella studier, som visar en betydligt förhöjd risk för cancer hos intensiva mobilanvändare – särskilt bland barn och ungdomar. Delar av en stor amerikansk studie har redan publicerats – och visar att mobilstrålning ger ökad risk för avancerade former av hjärncancer. Studien väntas i sin helhet publiceras under 2017.

Det finns stor anledning att inte kategoriskt avfärda dem som påtalar de här riskerna. De som gör det tar på sig ett stort ansvar.

Seven

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons