Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monopolet driver upp elnätpriset

Elnäten är en monopolmarknad. Kunder som är missnöjda med kvaliteten på tjänsten eller priset kan inte som på vanliga marknader byta leverantör. Det finns bara ett elnät på varje given plats i Sverige.

Annons

Det skiljer 2 769 kr per år mellan det högsta och lägsta elnätpriset i Gävleborg Det visar Villaägarnas Riksförbunds årliga sammanställning av elnätspriserna i Sverige. Billigast är det för boende i Gävle. Där är elnätsavgiften 5 246 kr/år. Boende i Nordanstig betalar 8 015 kr/år. Är denna stora skillnad rimlig?

Elnäten är en monopolmarknad. Kunder som är missnöjda med kvaliteten på tjänsten eller priset kan inte som på vanliga marknader byta leverantör. Det finns bara ett elnät på varje given plats i Sverige. Därför är det viktigt att staten har en god kontroll över denna marknad. Kunderna ska varken behöva betala för mycket eller lida av exempelvis långa elavbrott.

När priserna på en monopolmarknad stiger snabbare än inflationen är det således en varningsflagga. Villaägarnas Riksförbunds rapport om elnätspriser visar dessvärre att så är fallet.

Mellan 1 januari 2008 och 1 januari 2009 steg elnätspriserna i 265 av 290 kommuner. Den största höjningen i Gävleborg stod Sandviken Energi elnät AB för – 13,1 procent. Gävle Energi AB höjde med 12,3 procent vilket också är en hög siffra.

Nätföretagen försvarar höjningarna med att kostnaderna för underhåll stiger och att behovet av investeringar i nätet är stort. Så är det säkert i många fall. Problemet är att ingen med säkerhet vet hur stora höjningar – eller sänkningar - av elnätspriserna som är motiverade, eftersom övervakningen av elnätsföretagen är bristfällig.

Tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen använde till nyligen ett analysverktyg som kallades nätnyttomodellen när företagens intäkter kontrollerades. Denna prismodell skrotades efter kritik från branschen. Den nya övervakningsmodellen kommer att vara på plats först 2012. Fram till dess

Lever vi i ett regleringsmässigt vakuum. Övervakningen av företagen inskränker sig till att läsa årsredovisningar och att – vid behov – fråga företagen hur det kommer sig att de höjt priserna så anmärkningsvärt mycket.

Tillsynsmyndigheten sitter således i knäet på branschen som kontrollerar all information som krävs för att kunna analysera vad som pågår.

För att råda bot på den situationen krävs att regeringen stärker övervakningen genom att ge mer resurser till de myndigheter som har till uppgift att säkerställa god konkurrens och väl fungerande marknader.

Ansvaret för det bristande konsumentskyddet på elnätsmarknaden ligger därför i sista hand hos regeringen.

Håkan Lindén

Regionchef

Villaägarnas Riksförbund Region XYZ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons