Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moldavien behöver EU:s och Sveriges stöd

Moldaviens statskassa är redan helt tom och med de åtgärder som måste till för att förhindra en statlig kollaps ser situationen mörk ut ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv.

Annons

Jag är nyligen hemkommen efter att ha haft förmånen att som representant för Sveriges riksdag tillsammans med Inger Jarl-Beck (S) följa installationen av en ny regering i Moldavien. Upplevelsen var lika hedrande som den var omvälvande på fler plan.

Republiken Moldavien, i gränslandet mellan öst och väst, ligger inklämt mellan Ukraina och Rumänien och har sedan Ribbentrop-pakten legat under Sovjetunionens och sedermera Rysslands intressesfär, är ett av världens fattigaste länder. På Europas bakgård. Den moldaviska ekonomin var svag redan innan finanskrisen men med dagens efterdyningar av finanskraschen så kan vi inte blunda för dess effekter på flera plan, det mänskliga, det europeiska samarbetet och kanske framför allt, det säkerhetspolitiska.

Den nyvalda regeringen står inför enorma utmaningar: I det tal som premiärministern höll lovade han på regeringens vägnar att uppfylla följande lista, alla angelägna och brådskande: Integration med EU, ökad ekonomisk tillväxt, decentralisering av makten, antikorruptionsprogam yttrandefrihetsreformer, familjestöd och löner som fortfarande inte betalats ut.

Listan var lång, och mycket längre än vad jag kan redogöra för här. Alla frågor angelägna och medger sannolikt inte några större marginaler för förhandling eller ens eftertanke. Men hur ska det gå till? Samtidigt har IMF och världsbanken meddelat att de inte kommer att bevilja lån om Moldavien inte sänker statens kostnader.

Moldaviens statskassa är redan helt tom och med de åtgärder som måste till för att förhindra en statlig kollaps ser situationen mörk ut ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv.

Moldaviens medborgare flyr nu utomlands, föräldrar lämnar sina barn till mor- och farföräldrar för att resa till andra länder och finna en utkomst. Läget blir dag för dag alltmer förtvivlat, migrationsströmmarna ökar och korruptionen sprider sig på bekostnad av människoliv och människoöden runt om oss. I Europa, en kontinent som redan sett nog av krig.

Det vi ser är hur finanskrisen nu skördar fler offer än uteblivna bonusar och arbetstillfällen i Sverige. Finanskrisen riskerar att sätta i gång en händelsespiral som kan leva sitt eget liv med sitt eget moment och logik där vi, och EU, om vi inte kan hejda detta i tid riskerar att kasta Europa in i en period av splittring och där nya, i dag både kända och okända, maktspelare tar plats.

Åsa Lindestam (S)

riksdagsledamot och ledamot i försvarsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons