Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modern teknik och högre utbildning hör ihop

I takt med den globala utvecklingen flyttas allt fler delar av samhället till nätet. Informationssamhället har fört med sig många förändringar i vardagen.

Annons

Vi går inte till banken, skickar inte brev med posten, går inte till resebyrån för att köpa resor eller till biblioteket för att söka information. Vi håller kontakt genom sms, e-post och sociala medier som Facebook och Twitter. Allt fler har tillgång till hela internet i fickan och kan på några sekunder ta fram mobilen för att få tillgång till oerhörda mängder av information. Det är därför en naturlig utveckling att allt större del av den högre utbildningen sker på nätet. Frågan är om Sverige i dag använder modern teknik inom högre utbildning i den omfattning vi borde?

Nyligen beslutade riksdagen om budgeten för högskolor och universitet. I regeringens budgetproposition och i den utbildningspolitiska debatten saknas dock samspelet mellan modern teknik och högre utbildning. Regeringen lanserade nyligen, genom IT- och energiminister Anna-Karin Hatt, den digitala agendan ”IT i människans tjänst”. Den ska vara en strategi för att Sverige på bästa sätt ska använda digitaliseringens möjligheter. Högre utbildning finns tyvärr inte med ens i det utpekade strategiska området ”Hur IT påverkar samhällsutvecklingen”.

Den högre utbildningen är beroende av uppkoppling, samverkan och modern teknik. IT och modern teknik är beroende av att högre utbildning håller hög kvalitet och driver den tekniska utvecklingen framåt. IT är med och utvecklar möjligheterna inom i stort sett varje bransch och borde även vara det inom högre utbildning. Sverige behöver en plan för hur högre utbildning, nätbaserad pedagogik och modern teknik ska främja varandra – speciellt när internationella exempel visar att dessa områden knyts allt tätare ihop. Många andra länder har redan nationella strategier för digitalisering och nätbaserad utbildning. Sverige riskerar att bli frånsprunget om vi inte agerar snabbt.

Vi föreslår att regeringen kompletterar den digitala agendan genom att lyfta in högre utbildning. Då kan agendan bli ett viktigt verktyg för utveckling inom högre utbildning. I samband med det bör regeringen tillsätta en arbetsgrupp där förslagsvis utbildningsminister Jan Björklund och IT- och energiminister Anna-Karin Hatt ingår. Vi bidrar självklart gärna med våra erfarenheter. Modern teknik och högre utbildning hör ihop. Sveriges starka position som IT-nation måste utnyttjas för att utveckla den högre utbildningen.

Marita Hilliges

rektor Högskolan Dalarna

Jörgen Tholin

rektor Högskolan på Gotland

Anders Söderholm

rektor Mittuniversitetet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons