Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaternas miljöpolitik är en bluff

Regeringen talar ofta och gärna om den förhatliga kolkraften i till exempel Östeuropa. Man talar dock inte lika ofta om statliga Vattenfalls satsningar på kolkraft i norra Tyskland. Det är svårartad dubbelmoral.

Annons

Margareta B Kjellin ( M) försöker saluföra alliansens miljöpolitik (4/4). En politik som inte tål att granskas närmare.

Moderaterna skäms inte för att föreslå att en del av vår ålagda reduktion av koldioxidutsläpp ska förläggas i andra länder. Man skyller på kolkraften i Östeuropa. I själva verket handlar det väl om att slå vakt om vår egen bekvämlighet det vill säga vårt utpräglade bilsamhälle. Våra inhemska koldioxidutsläpp kommer ju till övervägande del från trafiken.

Ett klart uttryck för detta är att man satsar på Förbifart Stockholm som innebär futtiga två mil sex-filig motorväg till den ofattbara kostnaden 25 miljarder kronor. Alla trafikforskare är överens om att nya motorvägar inte varaktigt löser några trafikproblem. Resultatet blir bara kraftigt ökad trafik och trängsel igen!

Miljöpartiet i oppositionen är förstås starkt kritiskt till detta bilprojekt och förespråkar i stället kraftig utbyggnad av den spårbundna koldioxidfria kollektivtrafiken.

Regeringen talar ofta och gärna om den förhatliga kolkraften i till exempel Östeuropa. Man talar dock inte lika ofta om statliga Vattenfalls satsningar på kolkraft i norra Tyskland. Det är svårartad dubbelmoral.

Kjellin ondgör sig också över oppositionens ställningstagande till stopp för nya kärnreaktorer och successiv utfasning av den kärnkraft vi har i dag.

Det är märkligt att detta kan uppfattas så provokativt. Jag vill påminna Kjellin om att riksdagen 1980 tog beslut om att all kärnkraft i Sverige skulle var avvecklad till 2010. Vi skulle ha 30 år på oss att utveckla alternativ förnyelsebar elproduktion – i första hand vindkraft. Kolossen kärnkraft har fungerat som en enorm bromskloss för miljövänliga energisatsningar. På trettio år har vi inte lyckats prestera mer än 2 TWh vindel per år jämfört med 70 TWh kärnkraftel.

Kärnkraften har gett oss ett stort överskott av el. Elen har slumpats bort till lågt pris. 35 TWh har använts till uppvärmning!

Nu när vi har en gemensam nordisk elmarknad och snart en gemensam europeisk elmarknad har elpriserna stigit kraftigt, och el till uppvärmning är inte längre något ekonomiskt alternativt. Detta är en av orsakerna till att vi nu går mot ett successivt ökande elöverskott igen.

Sedan 2000 har vi sparat in 7 TWh. Det motsvarar en av våra 10 kärnkraftsreaktorer bara det. Energimyndighetens mål är att vindkraften nu skall byggas ut till 30 TWh till 2020. Det innebär att vi lätt kan stänga ytterligare 4 reaktorer!

Det är klassisk högerpropaganda att påstå att industrin måste ha kärnkraftsel för allas vårt välstånds skull. Vi har tillräckligt med el till vår industri, och det finns också stor potential för besparingar i industrin till exempel att ta till vara spillvärme.

Att en del gamla gråsossar kräver utbyggd kärnkraft för jobbens skull är ingen nyhet. En del tycker att jobben alltid är viktigast även om arbetet gäller att gräva sin egen grav.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

 

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons