Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna gillar kultur

Det är nu aktuellt för landstinget Gävleborg att presentera en ny regional kulturplan för länet.

Annons

I samband med detta har kulturplanen gått ut på remiss till olika aktörer däribland oss politiker. Intresset har varit stort och tydligast bland olika kulturutövare. Anledningen till detta är regeringens satsning i området som framkommer i propositionen Tid för kultur där man angett ett antal prioriteringar som ska vägleda kulturpolitiken framöver.

Ett genomgående tema i den nya kulturplanen är samverkan mellan olika kulturutövare, civilsamhället och institutioner vilket i grunden är bra. Men för Socialdemokraterna har kulturen ett egenvärde i sig och debatten som förts den senaste tiden bygger allt för mycket på en förlegad föreställning om en kultur för de redan ”frälsta”. Ett tydligt exempel på detta är folkteatern. Institutionernas roll i all ära men om vi ska prata om samverkan med betoning på involvering av civilsamhället så måste vi få en fullständig kartläggning av lokala behov och satsningar på kommunnivå, vilket i dag saknas.

Kultur som begrepp inrymmer så mycket. Kultur är konst, teater men även idrott och mycket mer. Det är viktigt att alla kan få utrymme i kulturdebatten. För oss moderater är det särskilt viktigt att betona de ideella och idéburna organisationernas betydelse för länets fortsatta kulturutveckling. Vi tycker det är värdefullt att ha ett väl fungerande samarbete och erfarenhetsutbyte mellan offentliga och ideella aktörer.

Vi har även i vårt län en stark tradition av bland annat kreativa näringar som exempelvis olika typer av hantverk. Detta inrymmer både möten med andra människor som ter sig genom nya uttryckssätt. Kulturarvet är en annan del som vi måste vara rädda om, särskilt bevarandet av kulturhistoriska byggnader och miljöer om möjligheten finns. Alla bär ett gemensamt ansvar för att bevara, upplysa och bedriva kultur däribland skolor, ideell verksamhet, bibliotek och museer.

Att kultur är en viktig del i många människors liv står klart. Därför behöver vi en långsiktig kulturpolitik som tar tillvara på länets potential till fullo. Därför tycker vi moderater att kultur som begrepp måsta breddas och inkludera fler områden och inte enbart de institutioner som nämnts inledningsvis. Genom en tydlig samverkansmodell och en mångfald av aktörer kan vi skapa en kulturplan värt namnet.

Lena Roos (M)

regionstyrelsens vice ordförande

Agneta Wagner (M)

oppositionsråd i landstinget Gävleborg

Patrik Stenvard (M)

förbundsordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons