Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderata dimridåer om sjukförsäkringen

Det finns ingen anledning betvivla att Håkan Rönström och Kristina Husmark Pehrsson känner stolthet i insändaren den 26/5 där de bägge Moderaterna slår sig för bröstet, att antalet sjukskrivna har gått ner i Hudiksvall. Men vad socialförsäkringsministern och Håkan Rönström döljer och inte beskriver är att många av dem som är sjuka och har läkarintyg blir utförsäkrade och anses som friska och arbetsföra av försäkringskassan.

Annons

Försäkringskassans uppdrag regleras av regleringsbrev och förordningar från alliansregeringen. Bedömningen av dessa personer är att de är för sjuka för att kunna arbeta och för friska för att erhålla sjukersättning, och därmed inte har någon annan möjlighet till försörjning än att gå till kommunens socialtjänst.

Förmodligen glömde ni i brådskan bort att förklara den konsekvensen i ert inlägg.

Att människor får rehabilitering och olika typer av stöd för att kunna återgå i arbete så snabbt som möjligt har vi socialdemokrater aldrig haft någonting emot trots era påståenden att så är fallet. Vår uppfattning i motsats till alliansens är att inte alla sjukskrivna kan återgå till arbete eller prövas mot arbetsmarknaden efter 180 dagar, utan att det måste anpassas efter den enskildes situation.

Som vanligt försöker ni släta över era misstag med nuvarande regler genom att vara luddiga beträffande vilka som har möjlighet att få förlängd sjukersättning. Med alliansens regler är risken stor för den enskilde, att bli utslängd i arbetslöshet och utanförskap trots sjukdom och nedsatt arbetsförmåga.

Vad Håkan Rönström heller inte synliggör är att kostnaderna för försörjningsstöd (socialbidrag) har skenat i Hudiksvalls kommun sedan regeringsskiftet hösten 2006. Från 31/12 2006 till 31/12 2009 har kostnaderna ökat från 23,7 miljoner till 36,1 miljoner. För 2010 räknar vi med att notan slutar någonstans kring 40 miljoner. Lägre ersättningsnivåer och förändrade regler i socialförsäkringssystemen och a-kassa är bidragande orsaker till de kostnadsökningar kommunen har för försörjningsstödet. Pengar som med fördel hade kunnat användas till att till exempel förstärka arbetsmarknadsåtgärderna i kommunen för att minska arbetslösheten.

Mikael Löthstam (S)

ordförande i social- och fritidsnämnden

Hudiksvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons