Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbonden måste få betalt

Fil, ost och smör på svenska frukostbord kommer allt oftare från mjölk av kor som håller landskapet öppet i andra länder än vårt eget.

Annons

Som en konsekvens av det lägger runt tio mjölkgårdar i Gävleborg ner varje år. Nu finns det inte fler än 160 gårdar kvar.

I dag kostar det mer att producera en liter mjölk än vad bonden får betalt för den. Foderpriserna och andra kostnader har stigit men priset i butiken är liksom tidigare strax över nio kronor. Om vi värnar en svensk mjölkproduktion är det inte rimligt. Bonden kan inte vara den ende i livsmedelskedjan som påverkas när kostnaderna ökar.

Bland konsumenter är stödet för svensk mjölk glädjande stort. Men för att inte de svenska mjölkbönderna ska bli ännu färre krävs handling. LRF vill ha lagstiftning om ursprungsmärkning. Då blir det enklare för dem som vill stödja de svenska bönderna att välja rätt i butikshyllorna.

Som läget är nu krävs även att landsbygdsminister Eskil Erlandsson och regeringen underlättar för små och medelstora företag inom de gröna näringarna att verka och växa. Det handlar om att sänka egenavgifter och arbetsgivaravgifter och fortsätta minska regelbördan. Samtidigt måste nya näringspolitiska särkostnader undvikas. Det är nu på allvar läge att ompröva riksdagsbeslutet om minskad återbetalning av dieselskatten och höjda energiskatter 2013.

På längre sikt är det viktigt att EU:s jordbrukspolitik CAP bidrar till goda förutsättningar för en internationellt konkurrenskraftig mjölkproduktion i Sverige och inte gynnar passivt brukande. Exempelvis måste det bli möjligt att betala ut djurvälfärdsersättningar, så att de svenska djurbönderna kompenseras för merkostnader för djuromsorg och djurhälsa. Svensk mjölk måste kunna konkurrera på lika villkor.

Ska mjölkbönderna i Gävleborg ha en framtid krävs att man får betalt för kostnaderna i dag. I annat fall riskerar mjölken att sina.

Jan Thorén, regionordförande LRF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons