Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt 50-tal känns långt borta

Valvakan i tv bjöd på en hel del uppmuntrande inslag. Men det fanns också otrevliga och illavarslande uppvisningar.

Annons

Jag tänker på vänsterpartisterna bedrövliga uppträdande när de såg Åkesson ta emot applåder för partiets framgångar.

Vänsterpartisterna uttryckte sin egen besvikelse i skrikande talkörer "inga rasister på våra gator", med dra åt helsike-fingret pekande och somliga med den kommunistiska knutna näven uppsträckt, allt uttryckt med ansikten fulla av hat. Och märk väl att detta kom från en salong med partiets inbjudna elit. Skrämmande.

Men det kan förklara de många valsabotage som skett runt om i landet och som i särskilt hög grad drabbat SD. Nedklottrade eller nedrivna affischer. Sönderslagna eller brända valstugor. I Bollnäs dock bara uppbruten dörr och stulet valmateriel.

Det kan också förklara brott mot demonstrationsrätten, mötesfriheten och störande av offentlig valinformation. Dessa maskerade marxistiska riddare som tagit sig rätten att ändamålet helgar medlen, kommer beväpnade med smällare, raketer, ägg och andra kastbara ting.

Utövarna tillhör en vänstersvans av bland annat Revolutionära fronten, Rättvisepartiet socialisterna, AFA och Ung Vänster där unga vänsterpartister står på tillväxt. Vad valvakan visade var att partieliten själva hatar med ett ursinne som man kan se hos en mobb. Därmed sanktionerar man också de ungas kriminella beteenden.

Det här och mycket annat, till exempel Åkessons besök i Bollnäs med en livvakt och ett trettiotal poliser som inhägnade och kroppsvisiterade dem som skulle stå i närheten, får mig att undra vart vi är på väg.

Mitt 1950-tal känns långt borta. Statsminister Tage Erlander var på valturné i Norrland. Han kom i en Volvo och hans fru Aina körde. Mycket folk hade samlats. Jag stod så till att jag kunde se honom trassla ut sina långa ben och tas emot av de lokala partipotentaterna.

Han klev upp i en riggad talarstol. Applåderades. Kanske fick han middag på Stora Hotellet innan Aina körde honom vidare.

Gillis Westman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons