Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskas alla föroreningar lika mycket?

Micael Löfqvist och MittSverige Vatten känner sig återigen påhoppade. Att kraven är större på en kommunal avloppsanläggning till skillnad mot en mindre avloppsbrunn är självklart, skadorna blir ju också större vid ett haveri.

Annons

Svar till Micael Löfqvist (19/3).

Micael Löfqvist och MittSverige Vatten känner sig återigen påhoppade. Om det är rök utan eld låter jag vara osagt.

Att kraven är större på en kommunal avloppsanläggning till skillnad mot en mindre avloppsbrunn är självklart, skadorna blir ju också större vid ett haveri.

När det gäller procentsatser för rening av avloppsvatten tycks det vålla problem. I princip är det tre saker som renas i avloppet.

Syreförbrukande ämnen (BOD7) renas till 95 procent i en modern trekammarbrunn med infiltration, i ett reningsverk 90–95 procent.

Kväve och fosfor, som är näringsämnen, bör inte släppas ut vatten. Kväve renas till cirka 50 procent i både brunnar och avloppsreningsverk.

Fosfor renas till cirka 60 procent i brunnar, och 95 procent i avloppsreningsverk om man tillsätter flockningskemikalier (aluminiumsulfat eller järnklorid). Båda ämnena måste tillsättas i överskott för att ge reningseffekt, överskottet går ut i havet och påverkar levande organismer.

Vilken av de tre föroreningarna sänks från 95 till 65 procent?

Om reningen dessutom är bättre än en privat brunn beror på vilken brunn man jämför med. Allt är relativt.

Karl-Erik Nordlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons