Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister med dålig koll på faran med socker

/

Skribenten är kritisk till folkhälsoministerns bristande kunskaper om sockrets betydelse.

Annons

I SVT-programmet Agenda den 5 juni diskuterade folkhälsominister Gabriel Wikström och professor Claude Marcus möjligheten att genomföra en sockerskatt – som en hel del andra länder nu insiktsfullt gjort. Detta med hänsyn till den på senare år dramatiskt ökade frekvensen av fetma och diabetes typ 2. Äntligen börjar i alla fall några fatta, att det är socker som gör oss feta och sjuka – och inte naturligt fett!

Men vad man inte alls nämnde var att sockret också är en orsak till den lika dramatiskt ökade förekomsten av cancer! Om det var av ren okunskap eller av någon annan anledning kan man bara spekulera i. Faktum är i alla fall, att den tyske professorn Otto Warburg (Nobelpriset i medicin 1931) redan på 1920-talet med sin forskning visade, att cancerceller genom sin avvikande metabolism är extremt beroende av socker, och att följaktligen en diet rik på socker erbjuder optimalt goda förutsättningar för utveckling av cancer.

Men eftersom inte ens onkologer och andra läkare tycks ha detta klart för sig, så kan man förstås inte kräva att en stackars okunnig folkhälsominister ska ha koll på detta. Men just med tanke på folkhälsan borde någon informera honom.

Seven

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons