Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre grymt att friskförklara?

Runtskuffandet av en person som inte är arbetsför kommer inte att leda till att denne kommer fortare tillbaka till arbetslivet.

Annons

Jag måste så klart kommentera Per-Åke Nordqwist ("Arbete är bättre för hälsan", insändarsidan (28/3) eftersom han uppenbarligen lever i villfarelsen (under en sten i skogen?) att regeringen är rätt ute med de nya sjukskrivningsreglerna.

De nya reglerna spar inte pengar åt oss skattebetalare. Sjukpenning eller a-kassa? Samma skattebetalar-pengar bara olika utbetalare. Runtskuffandet av en person som inte är arbetsför kommer inte att leda till att denne kommer fortare tillbaka till arbetslivet. Här svänger man sig med uttrycket "minskat utanförskap" och det bisarra i det är att det man verkligen lyckats uppnå med dessa nya regler är ökat utanförskap. Du blir ju inte friskare av att hamna hos arbetsförmedlingen som sjuk och arbetssökande. Oslagbar kombination... Rehabilitering och seriösa utredningar av de som är långtidssjukskrivna måste finnas och få kosta. Det är på sikt den bästa lösningen, både för oss skattebetalare och för de som blivit långtidssjukskrivna.

Per-Åke Nordqwist hävdar vidare att det S-regeringen gjorde på 90-talet var att "mörka" arbetslösheten genom att låta sjukskrivna bli sjukpensionärer. Den nya regeringen gör tvärtom, "friskförklarar" sjuka för att få ner sjukskrivningsantalet. Vari ligger det smarta, humana och mindre grymma i det? Frågar du mig har båda regeringarna misslyckats pinsamt mycket. Och Per-Åke? Han har fel.

Katarina

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons