Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mina pengar blir läkarbonus

Den 7/2 informerade media om att landstinget lockar specialistläkare med en bonus på 500 000 kronor om man söker tjänst i Gävleborg. Det ger spontant anledning till några frågor.

Annons

Det är dina och mina pengar, som betalas till människor, som inte gjort ett handtag. Gör de sedan några handtag, så får de lockande lön därtill.

Varför har det blivit på detta viset? Det kräver en återblick. Vid sista valet var sjukvårdsorganisationen i länet redan i brant utförsbacke. Men det då avgående landstingsrådet Knapp klämde till i en avskedsreplik med att säga, att ingen landstingsdirektör hade som Svante Lönnbark levererat så bra åtgärdsresultat på landstingets beställningar av vård och organisation.

Efter valet har nytt landstingsråd med samma majoritet fortsatt med sina beställningar och landstingsdirektören, som också är operativ chef, har fortsatt att leverera enligt majoritetens önskningar. Ingen där har haft några erinringar såvitt bekant. Resultatet är, att man med sina direktiv skrämt bort specialistläkare i stora skaror. Neurologer har till exempel totalt övergivit Gävleborg. Ingen kan verka med arbetsglädje och effektivitet under en operativ ledning, som inte är närvarande. Den sitter i en stab i Gävle och visar sig aldrig för vårdverksamheten. Utan dialog och kommunikation mellan ledning och verksamhet, blir det naturligtvis en ohållbar miljö för kreativa vårdansvariga.

Detta genomsyrar alla landstingets vårdenheter, som utarmas mer och mer. Detta är känt i hela länet och bör naturligtvis bäst vara känt i landstingsmajoriteten, som är ansvarig. Men i stället för att ta ansvar och gripa sig an roten till det onda, det vill säga den sanslöst misslyckade organisationen, så tar man i kraft av sin maktposition folkets pengar, våra skattepengar, och försöker i desperation köpa en osäker kortsiktig livlina.

I dessa spalter har det ett otal gånger påtalats hur skatteresurserna missbrukats till men för den direkta patientvården. Aldrig har någon från ansvarig landstingsmajoritet kommenterat detta. Det förefaller vara en anonym, döv, blind, handlingsförlamad, känslobefriad grå massa. Ni har som folkvalda lovat oss den bästa tänkbara sjukvård, lika för alla, var vi än bor i länet. Det publiceras från Socialstyrelsen och andra institutioner fortlöpande uppgifter om att vi i stället bara får det sämre och sämre och invånarna i länet uttrycker det likadant.

Hur kan landstingsmajoriteten vara nöjd med sitt och verkställande ledningens resultat?

Varför säger ni ingenting?

Varför gör ni ingenting?

Svara!

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons