Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpolicyn inte glömd

Svar till Bodil Eriksson (4/9).
Vad glad jag blir över att Bodil Eriksson (FP) säger sig inget ha emot en upplyst älvbro och hon hänvisar till den motion som jag och Stina Michelson (S) har skrivit.

Annons

Vår ambition med motionen var att vi ville få frågan politiskt prövad och vi motionärer föreslog att kommunfullmäktige, KF, beslutar om att utreda förutsättningarna till att belysa älvbroarna inom Ljusdals kommun. Vi fick frågan prövad även om KF avslog motionen.

Därefter vill jag klargöra några missförstånd som det verkar finnas i Bodil Erikssons insändare. ”Att Ljusdals kommun under åren skrivit under ett antal miljödeklarationer och miljöpolicy var också totalt bortglömt”, skriver Eriksson i sin insändare och hon verkar vilja påvisa att vår motion inte harmonierar med dessa då vi har en ambition om att utreda möjligheter till att ljussätta kommunens broar. I vår motion har vi skrivit: ”Blandas energisnåla högtrycksnatriumlampor med så kallade flodstrålkastare, fiberoptik, metallhalogen och ledlampor (en teknik där lampan har en brinntid på 50 000 timmar och en mycket låg energiförbrukning) kan ljuset anpassas och styras allt bättre. Att arbeta med indirekt ljus, reflektorer, avbländning och färgade ljusplattor så kan man även snåla på watt och kostnader. Tekniken och möjligheterna är oändliga och bör utredas”.

Vi motionärer är övertygade om att det går att kombinera ljussättning med ett långsiktigt miljötänk. Det finns belysningar i världen som lyser tack vare små vindsnurror direktkopplade på ljuskällan och detta bara som ett exempel. Att Ljusdals kommun ej är ägare av älvbroarna, ansåg vi i motionen, inte borde vara ett hinder för att utreda möjligheterna tillsammans med ägaren. Utredningen skulle alltså inte, om KF hade bifallit motionen, enbart bekostas av Ljusdals kommun. Men nu beslutade KF att avslå vår motion så ärendet är prövat, behandlat och avslutat.

Dock vet vi att i andra kommuner har liknande ärenden hanterats och slutresultatet blev att broägaren betalade den vackra ljussättningen. Vi ville bara se om det skulle kunna vara möjligt i Ljusdal. Att det skulle vara politiskt hyckleri har jag svårt att se och vad det kallas, när en kommunfullmäktigeledamot inte deltar i debatten men senare driver debatten på sidan om kommunfullmäktige, det vet jag faktiskt inte.

Malin Ängerå (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons