Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsatsning på Hembygdens år 2016

/
  • Den 27-28 augusti intar hembygdsrörelsen Skansen (bilden) i Stockholm, skriver företrädare för Sveriges Hembygdsförbund.

Regeringen har beslutat stödja Sveriges Hembygdsförbunds satsning Hembygdens år 2016 med 1 miljon kronor, skriver företrädare för Sveriges Hembygdsförbund.

Annons

Det är med anledning av att organisationen firar sitt hundraårsjubileum som en rad aktiviteter planeras i hela landet. Hembygdens år ska uppmärksamma lokalsamhällets betydelse för demokrati och ett levande kulturliv.

Antalet hembygdsföreningar har ökat de senaste åren och uppgår i dag till 2 044 med sammanlagt över 450 000 medlemmar. Sveriges Hembygdsförbund ser en ökad aktualitet för rörelsen och kommer under året att driva diskussion om hur hembygdsrörelsen kan utvecklas och bidra till en positiv samhällsutveckling. Kulturarvet är centralt för rörelsens arbete.

Kulturarvet har förmågan att förena människor med olika bakgrund och erfarenheter. Hembygdsrörelsen samlar kunskap och berättelser om vanliga människors strävan och märkvärdiga liv. Här delar vi erfarenheter med människor från alla världens hörn. Kunskapen om kulturarvet är också central för hur vi bygger ett hållbart samhälle.

I Gävleborgs län kommer jubileet att märkas genom aktiviteter i hela länet. Den 27-28 augusti intar hembygdsrörelsen Skansen i Stockholm, för ett stort arrangemang med skådespel, musik, hantverk och dans. En större satsning på insamling av berättelser från allmänheten genomförs också i samarbete med Nordiska Museet. Temat för insamlingen är mötesplatser i det lokala. Förhoppningen är att satsningarna ska locka nya medlemmar och främja bildande av nya hembygdsföreningar.

Birger Svanström

förbundsordförande Sveriges Hembygdsförbund

Jan Nordwall

generalsekreterare Sveriges Hembygdsförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons