Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonrullningen till Stenegård

Vid utfrågningen av våra lokalpolitiker på Järvsöbaden ställdes en direkt fråga till vårt kommunalråd Marit Holmstrand (S) om kommunen fortfarande har några kostnader när det gäller Stenegård. Marit Holmstrand svarade att kommunen inte har några kostnader för Stenegård.

Annons

Uppenbart betraktar inte Marit Holmstrand, kommunens medverkan i projektet LLL, kommunens årliga bidrag på 1,3 miljoner kronor till ränta och amortering för renoveringen av Stenegård, samt hyresbidrag till Folkteatern, en av intressenterna i Stenegård i Järvsö AB som kostnader.

Att våra kommunalråd fortfarande anser att Stenegård är Hälsinglands största turistattraktion framgick tydligt av debatten. Ibland kan man undra om våra folkvalda kommunalråd, besöker de olika turistiska näringar som finns i vårt län, när man så kategoriskt kan utnämna Stenegård till Hälsinglands största turistattraktion.

Stenegård kommer med största sannolikhet att även i fortsättningen kosta Ljusdals kommun mellan en och tre miljoner kronor i årliga driftbidrag. Om vi tycker att Stenegård tillför Ljusdals kommun ett mervärde sett från ett kultur- och turistperspektiv, som gör att denna kostnad kan vara motiverad, bör diskussionen utgå ifrån dessa värden. Och inte från önsketänkande och rena lögner om 150 000 årliga besökare till Stenegård eller projekt som hypotetiskt kan resultera i 15 nya arbetstillfällen.

Sista frågan som ställdes till våra kommunala toppkandidater denna kväll var vilka politiker som kunde tänka sig att ändra Ljusdals kommuns namn till Järvsö kommun. En provocerande och onödig fråga som bara späder på konflikterna mellan de olika kommundelarna. Ljusdals kommun behöver inte mer av konflikter mellan sina kommundelar utan mer av samarbete och samsyn på vår gemensamma kommun. Hur våra politiker svarade får de stå för själva, men svaren var mycket populistiska med tanke på det stundande valet.

Positiva till fortsatt kommunalt engagemang i Stenegård sade sig representanter från Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna vara. En röst på något av dessa tre partier vid valet den 19 september, borgar för en fortsatt miljonrullning på Stenegård.

Bodil Eriksson

Folkpartiet Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons